12 grudnia 2012

Królewiec

Jak już wspomniałam wcześniej pomęczę Was jeszcze ciastami upieczonymi w ciągu roku, a że zbliżają się święta to kolejnym wspomnieniem jest ten Królewiec. Przepis z mojego starego zeszytu. Jak dla mnie ciasto idealne, miękkie, kruche i odpowiednio słodkie. Na chrzcinach moich dzieci jadłam inną wersję upieczoną przez kucharkę i żałuję, że nie wzięłam przepisu bo obie są pyszne. Nic straconego może jeszcze będę miała okazję, albo przypadkiem trafię na nią w internecie. A na dzień dzisiejszy zostawiam Wam ten przepis, warto się skusić zwłaszcza, że ciasto łatwo się robi. Moje zdjęcie niestety słabej jakości, jak będę miała nowe to wymienię.



CIASTO KRUCHE :
  • 300 g mąki
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka sodki
  • 150 g margaryny
Mąkę wymieszać z sodką i przesiać na stolnicę, posiekać z margaryną, dodać resztę składników i szybko zagnieść zwarte ciasto. Podzielić ciasto na 2 równe części, rozwałkować na wielkość dużej blachy (u mnie 25 x 40 cm) i upiec osobno w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut.


BISZKOPT :
  • 5 łyżek mąki pszennej
  • 5 jajek
  • 5 łyżek cukru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia   
Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę i ubijając dalej dodawać po łyżce cukru i po jednym żółtku. Do masy wsypać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać, aby nie utracić puszystości. Upiec biszkopt w tej samej formie co ciasto kruche, wyłożonej papierem do pieczenia, wysmarowanym margaryną  i wysypanym tartą bułką spodem w temperaturze 180 stopni do tzw. suchego patyczka.


MASA BUDYNIOWA :
  •  250 g margaryny
  • 2 szklanki mleka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 16 g cukru waniliowego
1 i 1/2 szklanki mleka zagotować z margaryną, cukrem i cukrem waniliowym. Do pozostałego mleka wsypać mąki i dobrze rozmieszać. Do gotującego się mleka wlać mleko z mąkami i energicznie mieszając ugotować budyń.


POLEWA :
  • 50 g margaryny
  • 50 g kakao
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżki mleka
Margarynę, mleko, kakao i cukier zagotować do uzyskania jednolitej konsystencji.

W formie w której piekliśmy ciasta kładziemy jeden kruchy spód , na niego wyłożyć 1/2 ciepłej masy budyniowej, przykryć biszkoptem, wyłożyć pozostałą ciepłą masę budyniową i przykryć drugim kruchym ciastem. Po wierzchu polać przestudzoną polewą. Odstawić do zastygnięcia polewy.


 

2 komentarze:

  1. czy też robią ci sie grudki w masach na bazie margaryny/masła? nie wiem co robie nie tak :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A o jaką masę dokładnie chodzi? Ta w tym cieście to wychodzi budyń, ale ogólnie w żadnej grudki nie wychodzą. Zawsze używam masło roślinne takie ze słonecznikiem ono jest miękkie i łatwo się uciera. A gorący budyń do ostudzenia przykrywam folią ściśle przylegającą i wtedy nie robi się twarda skorupka.

      Usuń

Dziękuję, za odwiedziny. Miło mi będzie jak podzielisz się ze mną swoją opinią lub wątpliwościami.