U mnie w domu mówiło się Pampuchy lub kluski na parze, ale szczerze bardzo spodobała mi się nazwa podana przez osobę od której pochodzi ten przepis a mianowicie kluchy na łachu. W dzieciństwie mama kupowała Pampuchy i parowała je na garnku z wodą, na którego zawiązywała gazę. I dlatego w nazwie łach. My zawsze jedliśmy z kwaśną śmietaną rozmieszaną z cukrem. Ja specjalnie dla dzieciaków zrobiłam sok z owoców, które znalazłam w zamrażarce. Córci bardzo smakowało, chodziła umorusana na fioletowo. Przepis pochodzi z tej strony od Margarytki. Jak dla mnie wykonanie tych klusek jest łatwe, nie sprawiają żadnych problemów. W smaku o niebo lepsze niż sklepowe. Podchwyciłam sposób Margarytki i parowałam je w parowarze. Na pewno zostanę już przy tej opcji, bo pampuchy ładnie odchodziły od plastikowej siatki, a na gazie zawsze nam się przylepiały. Myślę, że należy iść z technologią do przodu i ułatwiać sobie życie.
- 300 g mąki pszennej
- 15 g świeżych drożdży
- 100 ml ciepłego mleka
- 2 łyżki ciepłego mleka
- 1 łyżeczka cukru
- 1/4 łyżeczki soli
- 2 łyżki roztopionego masła
- 1 duże jajko
Do miski lub na stolnicę przesiać mąkę, dodać do niej sól, jajko, 100 ml ciepłego (ale nie gorącego) mleka i wyrośnięty rozczyn. Wyrobić gładkie, jednolite ciasto. W momencie kiedy ciasto odchodzi już od ręki wlewamy roztopione masło i wyrabiamy do momentu, aż przestanie się błyszczeć. Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 40-50 minut, aż podwoi swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto formujemy w rulon i dzielimy na 7-8 równych części (mi wyszło 7).
Każdą część formujemy w kształt bułki i układamy na stolnicy podsypanej mąką, zlepieniem do stolnicy. Przykryć ściereczka i zostawić do napuszenia na około 20-30 minut.
Po tym czasie:
SPOSÓB I : w garnku z wodą i naciągniętą pieluchą tetrową lub gazą zagotować wodę, układać po kilka klusek, zachowując odstęp, gdyż jeszcze z połowę urosną. Przykryć dużą miską i parować około 15 minut.
SPOSÓB II : do parowaru nalać wodę, plastikową siateczkę na której będziemy układać pampuchy nasmarować oliwą i układać po kilka klusek, zachowując odstęp, gdyż jeszcze z połowę urosną, przykryć. Parować około 15 minut.
Pampuchy podajemy np. z gulaszem, sosem grzybowym, sosem owocowym, rozgniecionymi świeżymi owocami lub po prostu ze śmietaną z cukrem.
Na zdjęciu pampuchy polane, sokiem z mrożonych jagód i truskawek z cukrem.
Pięknie Ci wyszły. Cieszę się bardzo, że przepis się przydał i sprawdził.
OdpowiedzUsuńJeszcze raz dziękuję za ten przepis, naprawdę rewelacja a co najważniejsze dzieciakom smakowały.
Usuń