Jeśli znudziły się Wam zwykłe placki ziemniaczane, albo chcecie przemycić dzieciom inne warzywa proponuje tę wersję. Bardzo delikatne, chrupiące placuszki o łagodnym smaku. Mój niejadek wcina, aż uszy mu się trzęsą.
SKŁADNIKI :
- 500 g ziemniaków (waga po obraniu)
- 250 g cukinii (waga bez skóry i miąższu)
- 250 g dyni (waga bez skóry i pestek)
- jajko
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka mąki pszennej
- sól
- olej do smażenia
Na patelni rozgrzewamy na początek około 3 łyżki oleju i nakładamy po trochu ciasta warzywnego tworząc nie za grube placuszki. Smażymy z obu stron na złoty kolor, po czym wyjmujemy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby odciekł nadmiar tłuszczu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję, za odwiedziny. Miło mi będzie jak podzielisz się ze mną swoją opinią lub wątpliwościami.