W lodówce zalegały mi pieczarki, więc przygotowałam z nich farsz. Do farszu dodałam brokuły, aby odmienić troszkę smak. Farsz włożyłam do naleśników i przesmażyłam jak krokiety. Połączenie wyszło pyszne. Naleśniki zniknęły w ekspresowym tempie. Idzie lato, brokułów będzie dużo, więc takie pyszności na pewno będą u nas częstym gościem.
Usmażyć naleśniki wg tego przepisu.
FARSZ :
- 250 g brokuła mrożonego lub świeżego
- 250 g pieczarek
- 1 średnia cebula
- 1 łyżka soku z cytryny
- 100 g sera żółtego
- sól, pieprz
- 2 łyżki masła
Pieczarki oczyścić i pokroić na plastry, cebulę obrać i pokroić w grubą kostkę.
Na patelni rozgrzać masło i wrzucić cebulkę, zeszklić ją na złoty kolor, następnie dorzucić pieczarki i polać sokiem z cytryny. Przemieszać i dusić, aż płyn wyparuje. Dodać przygotowane brokuły, wszystko wymieszać i doprawić na pikantnie solą i pieprzem. Zdjąć z ognia i do tak przygotowanego farszu zetrzeć żółty ser. Ponownie przemieszać, aby ser połączył się z brokułami i pieczarkami.
Na środek każdego naleśnika nakładać łyżkę farszu i zawijać jak krokiety.
PANIERKA :
- 2 jajka
- 1 łyżka mleka
- szklanka bułki tartej
- 2 łyżki mąki kukurydzianej
- olej do smażenia
Do drugiej miski wbić jajka, wlać mleko i wszystko dokładnie roztrzepać.
Na patelnię wlewamy około 2 łyżek oleju i rozgrzewamy.
Przygotowane, zwinięte naleśniki zanurzamy w jajku z mlekiem, a następnie obtaczamy w mieszance bułki tartej z mąką kukurydzianą. Wkładamy na rozgrzany olej i podsmażamy z obu stron na złoty kolor.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję, za odwiedziny. Miło mi będzie jak podzielisz się ze mną swoją opinią lub wątpliwościami.