W sobotę myślałam co by za ciasto upiec z gruszkami, i tak na bazie przepisu na szarlotkę tatrzańską wymyśliłam sobie takie cudo, wzbogacone o budyń i pikantną polewę. Czekolada z chili nadaje charakter ciastu. Połączenie wyszło bardzo trafne, wszystkim smakowało. Zachęcam do upieczenia tego jesiennego smakołyku, mięciutki kruche ciasto, słodkie aromatyczne gruszki i delikatny budyń rozpływają się w ustach, chili łagodzi słodycz. Na moim stole na pewno jeszcze nie raz to ciasto zagości. I powiem Wam, że jak nie mam ochoty ostatnio w ogóle na ciasta to tego zjadłam sama pół blachy, po prostu nie mogłam się powstrzymać przed wzięciem kolejnego kawałka.
Ps. Do gruszek użyłam mieszanki przypraw Kamisa, nie jest to żadna reklama, tylko sam cynamon do gruszek mi nie pasował a w młynku tym jest połączenie goździków, cynamonu, kardamonu, mięty i skórki cytrynowej.
CIASTO :
- 500 g mąki pszennej
- 250 g zimnej margaryny
- 90 g cukru pudru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki zimnej śmietany kwaśnej
- 2 duże żółtka (z lodówki)
Na stolnicę wysypujemy mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia, mieszamy ze sobą. Dodajemy margarynę pokrojoną w kostkę i siekamy wszystko razem do uzyskania kruszonki. Dodajemy żółtka i śmietanę i zagniatamy szybko zwarte ciasto.
Ciasto dzielimy na dwie części w proporcji 2/3 i 1/3.
Większym kawałkiem ciasta oblepiamy dno i boki (do 2/3 wysokości) blaszki.
Pozostały mniejszy kawałek owijamy w folię spożywczą i wkładamy do zamrażalnika.
Ciasto które mamy wyłożone w blaszce nakłuwamy dość gęsto widelcem i wstawiamy na godzinę do lodówki. W między czasie gotujemy budyń, aby ostygł.
BUDYŃ :
- 2 budynie śmietankowe bez cukru
- 4 łyżki cukru
- 875 ml mleka
WKŁADKA OWOCOWA :
- 2 kg twardych gruszek
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki przyprawy do dań słodkich Kamis
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.
Na schłodzone ciasto w foremce wykładamy gruszki, na nich rozprowadzamy ostudzony budyń i na sam wierzch za pomocą tartki o grubych oczkach ścieramy ciasto z zamrażalnika. Pieczemy ciasto przez około 70-80 minut, do zezłoceni się górnego ciasta.
Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystygnięcia.
POLEWA :
- 100 g czekolady gorzkiej
- 2 czubate łyżeczki margaryny
- nieduża szczypta chili
Wystudzone ciasto niedbale polać gorącą polewą, odstawić do zastygnięcia.
To ciasto wygląda super:) No i ta czekolada z chilli...:)
OdpowiedzUsuń