Ciasto mojego dzieciństwa. Jedno z pierwszych w moim zeszycie i jedno z pierwszych, które sama upiekłam. Co tu dużo pisać po prostu klasyka wśród ciast. Rada tylko taka, aby najlepiej dodać do niego jak najkwaśniejszy dżem.
SKŁADNIKI :
- 3 szklanki mąki tortowej
- 1 i 1/2 szklanki cukru
- 5 jajek (z lodówki)
- 250 g zimnej margaryny
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka kakao
- słoiczek dżemu ciemnego
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni, blaszkę (u mnie 32x20 cm) wykładamy papierem do pieczenia, smarujemy margaryną i obsypujemy bułką tartą.
Z jajek oddzielić żółtka od białek.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i posiekać z margaryną, dodać żółtka, 1/2 szklanki cukru i wyrobić szybko zwarte ciasto. Podzielić je na 3 równe części.
Jedną część ciasta zetrzeć na spód blaszki, wyrównać i obficie posmarować je dżemem.
Do drugiej części ciasta dodać kakao i zagnieść do dokładnego połączenia się. Powstałe ciasto kakaowe zetrzeć na dżem, wyrównać.
Z białek ze szczyptą soli ubić sztywną pianę, pod koniec ubijania dodawać po łyżce cukru i mąkę ziemniaczaną. Ubijać do całkowitego rozpuszczenia się cukru.
Piankę wyłożyć na ciasto kakaowe.
Na pianę zetrzeć pozostałe ciasto białe.
Piec przez 40 minut do lekkiego zrumienienia.
jest fantastyczny, też mam do niego ogromny sentyment, pozdrawiam :))
OdpowiedzUsuńPyszności ,też piekłam je w czasach wczesnej młodości i z powodzeniem,co to była za radość,pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńWyrobione ciasto należy włożyć do lodówki, jeśli dobrze pamiętam?
OdpowiedzUsuńW moim przepisie ciasta się nie chłodzi.
Usuńw składnikach jest 1,5 szklanki cukru a w opisie czynności tylko 0,5. gdzie błąd?
OdpowiedzUsuńNigdzie nie ma błędu, resztę cukru ubijamy z białkami :-)
UsuńCzy zamiast maki tortowej mozna dac pszenna i zamiast margaryny dac maslo ?
OdpowiedzUsuńTak może być zwykła pszenna mąka, masło też może być, tylko jest twardsze od margaryny więc może się troszkę ciężej zagniatać :-)
UsuńZrobiłam i powiem szczerze,że nigdy nie jadłam lepszego:)))To mój numer jeden wśród łakoci od dzisiaj !!!!
OdpowiedzUsuńWitam :-) Znam to ciasto i choć mi smakowało jakoś zapomniałam o nim. Pewnie wkrótce je upiekę.
OdpowiedzUsuńNie wiem tylko w jakim celu autorka bloga smaruje papier do pieczenia margaryną i posypuje bułką? Ten papier jest wystarczająco tłusty i nie ma potrzeby dodatkowo go natłuszczać.
Papier smaruję z przyzwyczajenia, choć bułkę zamieniam teraz na zwykłą mąkę. Używam różnych papierów i nieraz mi się zdarzyło, że ciasto mi przywierało lub się przypalało. Oczywiście jeśli ktoś nie chce nie musi natłuszczać papieru, mi to nie przeszkadza i tak robię od zawsze. Pozdrawiam serdecznie :)
UsuńDziekuję za świetny przepis. Dzisiaj piekłam i wyszedł taki sam jak na zdjęciach. Smakuje super!
OdpowiedzUsuńWesołych Świąt:)
Cieszę się ogromnie, Pozdrawiam :)
Usuń