7 września 2013

Pleśniak

Ciasto mojego dzieciństwa. Jedno z pierwszych w moim zeszycie i jedno z pierwszych, które sama upiekłam. Co tu dużo pisać po prostu klasyka wśród ciast. Rada tylko taka, aby najlepiej dodać do niego jak najkwaśniejszy dżem. 


SKŁADNIKI :
  • 3 szklanki mąki tortowej
  • 1 i 1/2 szklanki cukru
  • 5 jajek (z lodówki)
  • 250 g zimnej margaryny
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kakao
  • słoiczek dżemu ciemnego
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni, blaszkę (u mnie 32x20 cm) wykładamy papierem do pieczenia, smarujemy margaryną i obsypujemy bułką tartą.
Z jajek oddzielić żółtka od białek.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i posiekać z margaryną, dodać żółtka, 1/2 szklanki cukru i wyrobić szybko zwarte ciasto. Podzielić je na 3 równe części.
Jedną część ciasta zetrzeć na spód blaszki, wyrównać i obficie posmarować je dżemem.
Do drugiej części ciasta dodać kakao i zagnieść do dokładnego połączenia się. Powstałe ciasto kakaowe zetrzeć na dżem, wyrównać.
Z białek ze szczyptą soli ubić sztywną pianę, pod koniec ubijania dodawać po łyżce cukru i mąkę ziemniaczaną. Ubijać do całkowitego rozpuszczenia się cukru.
Piankę wyłożyć na ciasto kakaowe.
Na pianę zetrzeć pozostałe ciasto białe.
Piec przez 40 minut do lekkiego zrumienienia.

13 komentarzy:

  1. jest fantastyczny, też mam do niego ogromny sentyment, pozdrawiam :))

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszności ,też piekłam je w czasach wczesnej młodości i z powodzeniem,co to była za radość,pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyrobione ciasto należy włożyć do lodówki, jeśli dobrze pamiętam?

    OdpowiedzUsuń
  4. w składnikach jest 1,5 szklanki cukru a w opisie czynności tylko 0,5. gdzie błąd?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nigdzie nie ma błędu, resztę cukru ubijamy z białkami :-)

      Usuń
  5. Czy zamiast maki tortowej mozna dac pszenna i zamiast margaryny dac maslo ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak może być zwykła pszenna mąka, masło też może być, tylko jest twardsze od margaryny więc może się troszkę ciężej zagniatać :-)

      Usuń
  6. Zrobiłam i powiem szczerze,że nigdy nie jadłam lepszego:)))To mój numer jeden wśród łakoci od dzisiaj !!!!

    OdpowiedzUsuń
  7. Witam :-) Znam to ciasto i choć mi smakowało jakoś zapomniałam o nim. Pewnie wkrótce je upiekę.
    Nie wiem tylko w jakim celu autorka bloga smaruje papier do pieczenia margaryną i posypuje bułką? Ten papier jest wystarczająco tłusty i nie ma potrzeby dodatkowo go natłuszczać.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Papier smaruję z przyzwyczajenia, choć bułkę zamieniam teraz na zwykłą mąkę. Używam różnych papierów i nieraz mi się zdarzyło, że ciasto mi przywierało lub się przypalało. Oczywiście jeśli ktoś nie chce nie musi natłuszczać papieru, mi to nie przeszkadza i tak robię od zawsze. Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  8. Dziekuję za świetny przepis. Dzisiaj piekłam i wyszedł taki sam jak na zdjęciach. Smakuje super!
    Wesołych Świąt:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za odwiedziny. Miło mi będzie jak podzielisz się ze mną swoją opinią lub wątpliwościami.