Sałatka z zupek chińskich to jedna z naszych ulubionych, która pojawia się na większości imprez. Niedawno znalazłam na blogu Gotowe przepisy ciut inne wydanie. Wzbogacone jest ono o kurczaka, zupka jest innego smaku i paprykę świeżą zastępuję konserwowa. W oryginale było żeby kluski zaparzyć wodą, ale ja podobnie jak przy innych po prostu wrzuciłam go do miski i pozwoliłam spokojnie zmięknąć. I cóż, powiem tak, smakami sałatki te są bardzo podobne, ale ta dzisiejsza jednak jest łagodniejsza i wyczuwa się w niej mniej smaku. Może dlatego, że w tej naszej starej dużą rolę smakową odgrywa świeży por. Mimo to ta sałatka z kurczakiem jest bardzo smaczna i szybka do zrobienia.
SKŁADNIKI :
- 500 g piersi z kurczaka
- 2 zupki chińskie Vifon (Złoty Kurczak)
- 1 puszka kukurydzy konserwowej
- 1 szklanka groszku zielonego mrożonego
- mały słoiczek lub 1/2 dużego papryki konserwowej
- 6 ogórków korniszonów
- 1 łyżka oleju
- 1/2 słoiczka majonezu
- sól, pieprz
Kukurydzę odsączyć i wsypać do miski.
W małym garnuszku zagotować lekko osoloną wodę. Groszek wrzucić na wrzątek i na małym ogniu gotować, aż będzie miękki, ale nie rozgotowany. Odsączyć i dodać do miski z kukurydzą.
Ogórki i paprykę pokroić w małą kostkę. Dodać do kukurydzy i groszku.
Makaron od zupek pokruszyć do miski z pozostałymi składnikami.
Zamarynowane mięso usmażyć na patelni i dodać do reszty.
Dodać majonez i dokładnie wszystko wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Odstawić na 2 godziny, aby makaron zmiękł i sałatka przeszła wszystkimi aromatami.
Mniammmi......pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńsałatka jest pyszna,lecz ja robię ją trochę inaczej.
OdpowiedzUsuńDzisiaj wypróbowałam, bardzo smakowała całej rodzinie :)
OdpowiedzUsuńPo prostu zajeb****
OdpowiedzUsuń