Jeden z najsmaczniejszych obiadów, wszystko upieczone w jednym naczyniu. Cóż chcieć więcej cały bukiet warzyw i do tego soczysty kurczak. Danie idealne na niedzielny obiad, jak i na spotkanie ze znajomymi przy piwie.
SKŁADNIKI ;
- 1 kurczak około 1,7 kg
- mała butelka piwa
- 1 czerwona papryka
- 1 mała cukinia
- 1 mała średnia marchewka
- 2 małe cebule
- mała główka czosnku
- 4 duże ziemniaki
- sól, pieprz, papryka ostra, papryka słodka
- olej
Kiedy kurczak jest już zamarynowany przygotowujemy warzywa.
Paprykę myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy ją w średnie kawałki.
Cukinię myjemy i kroimy na około 1 centymetrowe plastry.
Marchewkę obieramy i kroimy na słupki.
Cebule również obieramy i kroimy na ósemki.
Ziemniaki obieramy i kroimy na średnie kawałki.
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.
Dużą blachę do pieczenia wykładamy rękawem do pieczenia tak by było jej spory nadmiar z każdej strony.
Wykładamy wszystkie naszykowane warzywa i ząbki czosnku w błonkach (nie obieramy go).
Wszystko dokładnie oblewamy olejem, solimy, pieprzymy i delikatnie obsypujemy papryką słodką. Mieszamy, aby warzywa obtoczyły się w przyprawach.
Po środku warzyw robimy troszkę miejsca i stawiamy tam butelkę z piwem na której sadzamy kurczaka.
Wystającymi kawałkami folii do pieczenia przykrywamy warzywa.
Delikatnie przenosząc blachę wstawiamy danie do piekarnika i pieczemy przez 80 minut.
Następnie odkrywamy warzywa i dopiekamy jeszcze przez około 15-20 minut.
Najlepiej smakuje w towarzystwie zimnego piwa.
Kurczak wyszedł przepysznie :)
OdpowiedzUsuń