11 lutego 2014

Pierś z kurczaka pod pierzynką z pieczarek, marchewki i majonezu

Nie wiecie czym zaskoczyć gości? Mam dla Was znakomitą propozycję, przepis pochodzi od cudownej kobiety o imieniu Ela. Dziękuję Elu za to pyszne mięsko. Niby zwykły smażony kotlet, ale jednak coś nowego. Mąż był zachwycony, powiedział że smakowało jak z najlepszej restauracji. Pierś z kurczaka można zastąpić karczkiem lub schabem. Na pierwszy rzut oka, można pomyśleć, że na wierzchu kotleta jest ser, ale nic bardziej mylnego, bo to majonez, który nadaje charakteru. Kotlety te idealnie się sprawdzą na obiad, jak i na przyjęcie.


SKŁADNIKI :
  • 1 podwójny filet z kurczaka
  • 250 g pieczarek
  • 1 łyżka masła
  • 1 duża marchewka 
  • majonez
  • przyprawa typu jarzynka 
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mleka
  • bułka tarta
  • olej do smażenia
Filet pokroić na kotlety około 1/2 cm, nie rozbijać, posypać przyprawą z obu stron, szczelnie owinąć i wstawić do lodówki na 2 godziny.


W jednej miseczce roztrzepać jajko z mlekiem, a do drugiej miseczki wsypać bułkę tartą. Na patelni rozgrzewamy olej. Piersi z kurczaka obtaczamy w jajku, a następnie w bułce i smażymy szybko na dużym ogniu na złoty kolor z obu stron. Usmażone kotlety wykładamy na ręcznik papierowy, aby obciekł zbędny tłuszcz ze smażenia.
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.
Pieczarki obieramy i kroimy na plastry. Na patelni rozgrzewamy masło i wrzucamy pieczarki, lekko doprawiamy jarzynką i dusimy przez około 5 minut.
Marchewkę obieramy i ścieramy na tartce o drobnych lub grubych oczkach wedle uznania.
W naczyniu do zapiekania lub na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia układamy usmażone kotlety. Na każdy kotlet nakładamy po łyżce pieczarek, na pieczarki po łyżce startej marchewki i na wierzchu robimy kleksy z majonezu.
Tak przygotowane kotlety pieczemy przez około 15 - 20 minut w dobrze nagrzanym piekarniku.


Podawać z ziemniakami lub jako osobne danie ciepłe na przyjęciu.


5 komentarzy:

  1. Uwielbiam takie domowe obiadki! :D

    OdpowiedzUsuń
  2. przepysznie przyrządzone mięsko :-)

    www.kuchniaipodroze.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. danie prezentuje sie wyśmienicie, aż ślinka cieknie na jego widok :-)

    www.hotelowerecenzje.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  4. wielbie!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    zapraszam na mojego swiezo powstalego bloga
    www.bogotowazkazdymoze.blogspot.co.uk

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za odwiedziny. Miło mi będzie jak podzielisz się ze mną swoją opinią lub wątpliwościami.