12 lutego 2014

Serduszka serowe z musem jabłkowym i budyniem

Do upieczenia tych ciasteczek w kształcie serduszka zainspirował mnie blog My simple kitchen, a dokładnie ten przepis. Moja fantazja widziała te ciastka z waniliowym budyniem i tak właśnie je zrobiłam, ale by nie było za słodko, troszkę jabłuszka też dodałam. Przepis na budyń dostałam od Kasi, jest on pyszny, idealny do takich pieczonych ciastek. Domownicy byli tym wypiekiem zachwycenia, serduszka znikały w mgnieniu oka. Miękkie serowe ciasto, aromatyczny budyń i rozpływające się jabłka, cóż chcieć więcej, chyba tylko dobrej kawy i miłego towarzystwa.  


BUDYŃ WANILIOWY :
  • 250 ml mleka
  • 50 g cukru
  • 1 duże jajko
  • 45 g mąki ziemniaczanej
  • 1 płaska łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka masła
  • 1/2 laski wanilii
Do garnuszka wlewamy pół szklanki mleka. Resztę zostawiamy w szklance i dodajemy jajko, cukier, mąkę ziemniaczaną, mąkę pszenną i ziarenka wybrane z wanilii (ziarenka wybieramy w taki sposób, że rozcinamy laskę na pół i za pomocą tępej strony noża przesuwamy jednym ruchem od początku do końca laski). Wszystko dokładnie mieszamy, aby nie było żadnej grudki. Do garnuszka z mlekiem dodajemy masło i wydrążoną laskę wanilii. Zagotowujemy, zmniejszamy ogień i wyjmujemy wanilię. Wlewamy całą miksturę budyniową i cały czas mieszając trzymamy na ogniu, aż zrobi się gęsty budyń. Odstawiamy do wystudzenia.

MUS JABŁKOWY :
  • 1 duże jabłko
  • 1 łyżeczka cukru
  • szczypta cynamonu (ja użyłam przyprawy do dań słodkich Kamis)
Jabłko obrać i pokroić w drobną kostkę. Do rondelka wlać łyżkę wody, włożyć pokrojone jabłko i na małym ogniu często mieszając dusić przez około 10 minut, na koniec wsypać cukier i cynamon lub przyprawę. Dokładnie wymieszać, odstawić do wystudzenia.

CIASTO :
  • kostka twarogu półtłustego (u mnie 270 g, ale może być 250 g)
  • 6 łyżek mleka
  • 6 łyżek oleju
  • 5 łyżek cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 300 g mąki pszennej typ 650
  • 2 łyżeczki z czubem proszku do pieczenia
Twaróg przecisnąć przez praskę do ziemniaków, dodać mleko, olej i cukry, ucierać mikserem, aż masa będzie prawie gładka tzn grudek będzie niewiele. Do tak przygotowanej masy przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i już ręcznie wyrabiamy przez chwilę jednolite ciasto.
Ciasto dzielimy na dwie części. Najpierw na lekko podsypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy jedną część ciasta i foremką do ciastek w kształcie serca wycinamy serduszka jedno obok drugiego. Teraz lepimy ciastka tzn na środek jednego serduszka nakładamy troszkę budyniu, następnie pół łyżeczki musu jabłkowego i przykrywamy drugim serduszkiem, boki dokładnie ściskamy, aby się dobrze zlepiły (ciasto dobrze się lepi, kiedy jest suche, bez mąki. Z pozostałymi serduszkami i drugim ciastem postępujemy tak samo. Resztki ciasta, które pozostaną po wycięciu serduszek odkładamy na bok i na końcu zagniatamy i rozwałkowujemy ponownie, wykorzystujemy jak poprzednio. Przygotowane ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub matą silikonową.
 

Piekarnik nagrzać do 180 stopni i pieczemy przez około 20 -25 minut, aż się zarumienią.

 POLEWA :
  • 1 tabliczka mlecznej czekolady
  • 1 łyżka śmietany kremówki
  • minimalna szczypta chili (opcjonalnie)
  • posypka cukrowa (opcjonalnie)
Na parze robimy polewę tzn. w garnku zagotowujemy odrobinę wody, na garnek kładziemy miseczkę (najlepiej metalową, ale może też być szklana), wkładamy do niej połamaną na mniejsze kawałki czekoladę i śmietanę, opcjonalnie chili. Od czasu do czasu mieszać, aż składniki się rozpuszczą i połączą.
Gorącą czekoladą dekorować ciasteczka, ewentualnie posypać posypką.


3 komentarze:

  1. Bardzo lubię te ciasteczka :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale super!!! Wiesz, że osttanio sie właśnie zastanawiałam, czym można by jeszcze napchać takie ciastka? I spłynęłaś mi z nieba z tym budyniem, to strzał w dziesiątkę!:) No i bardzo mi miło, że stalam się Twoją słodką inspiracją :*;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają obłędnie! Szkoda, że nie mam czasu, bo zrobiłabym dla swojego Ł. :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za odwiedziny. Miło mi będzie jak podzielisz się ze mną swoją opinią lub wątpliwościami.