Uwielbiamy pierożki, przeważnie jemy wytrawne, ale przychodzi od czasu do czasu chęć na takie słodkie. Sezon na śliwki trwa, więc nie wypadało ich nie użyć. Ciasto na mleku jest delikatne i bardzo smaczne. Pierożki te możemy podać polane masełkiem z uprażonymi orzechami, śmietaną z cukrem, czy bułką tartą podsmażoną na maśle, ale jak dla nas śmietana wygrywa.
CIASTO :
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy olej i sól, a następnie wlewamy wrzące mleko i przez chwilkę nożem mieszamy wszystkie składniki, gdy już nie będzie parzyło wyrabiamy ręką, aż ciasto zrobi się jednolite i gładkie. Przykrywamy miską i zostawiamy na 10 minut, aby ciasto odpoczęło. Przygotowujemy śliwki.
NADZIENIE :
- śliwki węgierki (nie duże)
- cukier
Ciasto dzielimy na 4 części. Na stolnicy wysypanej mąką rozwałkowujemy jedną część ciasta troszkę grubiej niż do farszu wytrawnego. Resztę ciasta przykrywamy miską, by nie obsychało. Szeroką szklanką wycinamy krążki, na każdy krążek nakładamy po 2 połówki śliwek, posypujemy odrobinką cukru, a następnie sklejamy dokładnie pierogi. Sklejone pierogi układamy na drewnianej deseczce i przykrywamy ściereczką, aby nie podeschły. Z kolejnymi częściami ciasta postępujemy tak jak z pierwszą.
W dużym garnku zagotowujemy wodę z łyżką soli i łyżką oliwy z oliwek, aby pierogi nie sklejały się. Gdy woda wrze wrzucamy po kilka pierogów i gotujemy na średnim ogniu od momentu wypłynięciu ich na wierzch przez około 2 minuty. Wyjmujemy na talerz łyżką cedzakową, wodę ponownie doprowadzamy do wrzenia i wrzucamy kolejną porcję , czynności te powtarzamy, aż ugotujemy wszystkie pierogi.
Pierogi najlepiej smakują polane kwaśną śmietaną rozmieszaną z cukrem .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję, za odwiedziny. Miło mi będzie jak podzielisz się ze mną swoją opinią lub wątpliwościami.