11 września 2015

Zupa grzybowa z kurek

Niestety tego roku zapasu grzybków nie zrobiliśmy, gdyż susza nie dała szans na zbiory. W górach przy dobrym sezonie kurki można zbierać skrzynkami i to nie takie maciupkie jak sprzedają w sklepach, ale grube olbrzymy. Tak tak olbrzymy, bo średnica takiej kurki może być taka jak talerzyk od ciasta. Kurki lubimy pod każdą postacią. Zupa znika w zaskakującym tempie, jest przepyszna.


 SKŁADNIKI :
  • 1 litr wody
  • 6 małych ziemniaków
  • 1 średnia marchewka
  • mały kawałek pietruszki
  • 2 łyżki masła
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 1 liść laurowy
  • 250 g świeżych kurek
  • 1 średnia cebula
  • 100 ml śmietany kremówki
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól , pieprz
Do garnka wlewamy wodę i zagotowujemy z płaską łyżeczką soli. Ziemniaki, marchewkę i pietruszkę obieramy i kroimy w średnią kostkę. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła i wrzucamy na nie liść laurowy i ziela angielskie, chwilkę mieszamy i dodajemy pokrojone warzywa. Podsmażamy przez około 3 minuty, aż zaczną się rumienić i następnie wrzucamy do gotującej się wody i gotujemy na małym ogniu.
Kurki oczyścić, opłukać, pokroić na mniejsze części. Cebulę obrać i pokroić na pół piórka. Na tej samej patelni co podsmażaliśmy warzywa rozgrzewamy drugą łyżkę masła, wrzucamy cebulkę, podsmażamy przez minutę i dorzucamy kurki, posypujemy płaską łyżeczką soli i odrobiną pieprzu. Na średnim ogniu często mieszają podsmażamy przez około 5 minuty, następnie wlewamy śmietanę i dusimy jeszcze przez 5 minut bez przykrycia, po czym przekładamy wszystko do gotującej się wody z warzywami. Na patelnię wlewamy odrobinę gorącego wywaru i zbieramy za pomocą łyżki soki pozostałe po smażeniu


Całość gotujemy przez około 10 minut. Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki i doprawiamy ewentualnie do smaku solą i pieprzem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję, za odwiedziny. Miło mi będzie jak podzielisz się ze mną swoją opinią lub wątpliwościami.