26 listopada 2015

Jajka faszerowane pieczarkami

Proste, ładnie się prezentują i przy tym bardzo smaczne jajeczka z farszem pieczarkowym. Idealna przystawka na imprezę.


SKŁADNIKI :
  • 6 jajek
  • 250 g pieczarek
  • 1 łyżka masła
  • natka pietruszki
  • 2 łyżki majonezu
  • sól, pieprz
  • odrobin oleju
Jajka gotujemy na twardo. Następnie studzimy i obieramy tak by nie uszkodzić białka. Każde jajko kroimy po długości na połowę. Do miseczki wyjmujemy żółtka, białka układamy na talerzu. Natkę pietruszki (wg uznania) drobno siekamy, dodajemy do żółtek. Pieczarki dokładnie czyścimy i kroimy 12 cieniutkich plasterków, które następnie odkładamy na bok. Pozostałe pieczarki ścieramy na tartce o małych oczkach. Na patelni rozgrzewamy masło i wrzucamy starte pieczarki. Delikatnie solimy i pieprzymy, dusimy na średnim ogniu do momentu, aż cały płyn odparuje. Tak przygotowane pieczarki wykładamy na talerzyk wyłożony ręcznikiem papierowym i studzimy. Zimne pieczarki dorzucamy do żółtek. Za pomocą widelca wszystko mieszamy, rozgniatając żółtka, na koniec dodajemy majonez i ponownie mieszamy do połączenia, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Pozostałe  plasterki pieczarek układamy na lekko natłuszczonej rozgrzanej patelni i prażymy z obu stron na złoty kolor. Do białek nakładamy farsz i na środek każdego jajeczka układamy po plasterku pieczarki, dodatkowo można udekorować listkami natki pietruszki. 
 


Tak przygotowane jajka najlepiej schłodzić przez minimum 2 godziny, ale można też podawać od razu po zrobieniu.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję, za odwiedziny. Miło mi będzie jak podzielisz się ze mną swoją opinią lub wątpliwościami.