25 stycznia 2013

Pączki Bomboloni z kremem waniliowym

Obecnie karnawał więc pączkiem z pewnością nikt nie pogardzi, a tym bardziej takim. Wg mojego męża najlepsze pączki jakie jadł i tłusty czwartek bez niech się nie obejdzie. Bomboloni alla crema są mięciutkie i po prostu rozpływają się w ustach. Krem waniliowy jest delikatny i puszysty. Jak to mówią niebo w gębie. Przepis zaczerpnięty z bloga Doroty. W oryginale jest połowa mąki chlebowej, ale ja z jej braku zamieniłam na mąkę pszenną i tak już u mnie zostanie bo pączki wyszły rewelacyjne. Świetnym pomysłem jest smażenie ich we frytkownicy, gdyż temperatura jest idealnie ustawiona. Zachęcam wszystkim do upieczenia tych pyszności, nie pożałujecie.


CIASTO:
  • 550 g mąki pszennej tortowej
  • 70 g cukru
  • 100 g margaryny
  • 125 ml wody
  • 125 ml mleka
  • 3 duże jajka
  • 20 g świeżych drożdży
  • 1/2 łyżeczki soli
  • skórka otarta z jednej cytryny
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii
Zaczynamy od zrobienia rozczynu:
Drożdże rozcieramy z łyżka cukru, dodajemy 200 g przesianej mąki i ciepłe (nie gorące) mleko.  Wszystko wymieszać i odstawić na około 10 minut, aż rozczyn urośnie.


Margarynę podgrzać do roztopienia.
Resztę mąki (350 g) przesiać, następnie dodać do niej wyrośnięty rozczyn, pozostały cukier, ciepłą (nie gorącą) wodę, jajka, sól, skórkę z cytryny i ekstrakt. Wyrobić ciasto, pod koniec dodając rozpuszczoną margarynę. Dokończyć wyrabianie do momentu, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Ciasto uformować w kulę i włożyć do obsypanej mąką miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ciasto ma podwoić swoją objętość) na około 90 minut.

   
Kiedy ciasto już wyrośnie wyłożyć je na posypaną mąką stolnicę. Rozwałkować na grubość około 1 cm i szklanką wykrawać kółka. Układać je na oprószonej mąką stolnicy i pozostawić do ponownego wyrośnięcia.


W czasie rośnięcia pączków ugotować krem waniliowy. Przepis poniżej.

We frytkownicy rozgrzewamy olej do temperatury 175 stopni. Smażymy wyrośnięte pączki po kilka minut z każdej strony. Następnie układamy je na kratce wyłożonej ręcznikiem papierowym do odsączenia. 


 Lekko przestudzone pączki za pomocą szprycy nadziewać kremem waniliowym.


KREM WANILIOWY:
  • 6 żółtek
  • 100 g drobnego cukru
  • 40 g mąki pszennej
  • 450 ml mleka
  • nasionka z 1 laski wanilii
Mikserem ucieramy żółtka z cukrem, aż masa będzie jedwabista i puszysta. Następnie dodajemy do nich 50 ml mleka, mąkę i nasiona wanilii. Wszystko dokładnie zmiksować.
Resztę mleka zagotować, skręcić gaz na średni i wlać zmiksowaną masę. Cały czas mieszając gotować, aż krem zgęstnieje. Zdjąć garnek z ognia i przykryć folią spożywczą tak by ściśle dotykała kremu. Odstawić do wystudzenia.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję, za odwiedziny. Miło mi będzie jak podzielisz się ze mną swoją opinią lub wątpliwościami.