10 marca 2013

Torcik jogurtowy

Torcik jogurtowy dla wszystkich facetów w domu łącznie z najmłodszym pycha. Mało słodki, troszkę kwaskowy, a co najważniejszy nie wymaga dużo pracy. Przepis z jakiejś bardzo starej gazety, bo znajduje się wklejony na 3 stronie mojego wypiekowego zeszytu. W oryginale podane było, aby wziąć dwa spody biszkoptowe, więc wykorzystałam przepis Doroty, tylko dodałam jedno jajko więcej. Masa po schłodzeniu nie jest zbita, trochę przypomina bitą śmietanę, rozpływa się w ustach.



BISZKOPT :
  • 6 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2/3 szklanki mąki tortowej
  • 1/3 szklanki kakao naturalnego
Mąkę mieszamy z kakao i przesiewamy do miseczki.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Dno tortownicy  o średnicy 26 cm wysmarować margaryną i wysypać bułką tartą, boków niczym nie smarować.
Z jajek oddzielić żółtka od białek. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę, następnie dodawać po łyżce cukru wciąż ubijając, na końcu dodać po jednym żółtku i również ubić.
Przesianą mąkę z kakao wsypać do ubitej masy jajecznej i drewnianą łyżką lub szpatułką delikatnie wymieszać, aby puszysta struktura za bardzo się nie zmieniła.
Ciasto przełożyć do wcześniej przygotowanej tortownicy, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 30-35 minut do tzw. suchego patyczka.
Upieczony gorący biszkopt w formie opuścić na podłogę z wysokości około 50 cm, następnie odstawić do wystudzenia. 
Zimny biszkopt delikatnie odciąć nożem od brzegów tortownicy i przeciąć na 2 blaty.


MASA JOGURTOWA:
  • 400 g serka waniliowego homogenizowanego
  • 500 ml naturalnego jogurtu greckiego
  • 3 łyżki żelatyny
  • 3 pomarańcze
  • 3 łyżki wódki cytrynowej
Z jednej pomarańczy wycisnąć do garnuszka sok. Sok podgrzać, a następnie rozpuścić  w nim dokładnie żelatynę. Jogurt przełożyć do miski i miksując wlewać stróżką  sok z żelatyną. Dobrze wymieszaną masę wkładamy na 30 minut do lodówki.
Pozostałe 2 pomarańcze obrać i pokroić w kostkę.
Do schłodzonej masy jogurtowej dodajemy serek i wódkę i miksujemy do połączenia się składników. Na końcu dodajemy pokrojone pomarańcze i dokładnie mieszamy.


DODATKI:
  • 2 pomarańcze
  • 4 kostki białej czekolady
  • 4 kostki deserowej czekolady
W tortownicy układamy na dnie jeden blat. Na niego wylewamy 3/4 masy i przykrywamy drugim blatem. Wierzch smarujemy pozostałą masą. Schłodzić przez około 15 minut.
Pomarańcze obrać i pokroić w plastry. Czekolady zetrzeć na grube kawałki.
Na schłodzone ciasto układamy przy brzegu plastry pomarańczy, na środek wysypujemy czekolady.
Wstawić do lodówki na minimum 3 godziny.


2 komentarze:

Dziękuję, za odwiedziny. Miło mi będzie jak podzielisz się ze mną swoją opinią lub wątpliwościami.