Ciasto wykombinowałam na szybko sama. Smakowało wszystkim. Jest mało słodkie i kremowe, do tego mega wilgotne. Pasuje na każdą okazję i nie wymaga dużo czasu na zrobienie. Niebezpiecznie szybko znika. Przepis na biszkopt oczywiście od Dorotki.
BISZKOPT :
- 5 jajek
- 3/4 szklanki cukru
- 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
Mąkę ziemniaczaną mieszamy z mąką pszenną i razem przesiewamy.
Z jajek oddzielamy żółtka od białek. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywno mikserem na najwyższych obrotach, następnie dodajemy po trochu cukru i dalej ubijamy mikserem, aż cały cukier się rozpuści. Do tak ubitej piany dodajemy po jednym żółtku i miksujemy na wolnych obrotach miksera. Na samym końcu dodajemy przesiane mąki i na najwolniejszych obrotach miksujemy krótką chwilkę, aby tylko składniki się połączyły.
Do przygotowanej formy wlewamy ciasto i pieczemy przez około 40 minut do tzw. suchego patyczka. Ciasto od razu po upieczeniu opuszczamy na stół wyłożony ściereczką z wysokości około 50 cm, aby powietrze uciekło. Następnie odstawiamy na bok do całkowitego wystudzenia.
Zimny biszkopt przekroić na 2 blaty.
KREM :
- 1 budyń śmietankowy bez cukru
- 2 łyżki cukru
- 1/2 l mleka
- 1 szklanka wiórek kokosowych
- 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
- 250 g margaryny
Margarynę utrzeć na puch, następnie dodawać po łyżce zimnego budyniu i dokładnie ucierać mikserem, na koniec dodać cukier waniliowy.
PONCZ :
- 2/3 szklanki soku jabłkowego
- 1 kieliszek spirytusu
WKŁADKA HERBATNIKOWA:
- herbatniki (około 2 średnich paczek)
- 100 ml mleka
- 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
- 1 łyżka cukru
DEKORACJA :
- cukrowa różowa posypka
- około 2 łyżeczek wiórek kokosowych
Wstawić na około 2 godziny do lodówki, aby masa się schłodziła.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję, za odwiedziny. Miło mi będzie jak podzielisz się ze mną swoją opinią lub wątpliwościami.