28 maja 2013

Biszkopt z kremem i truskawkami

Ciasto lekkie i zarazem pyszne. Łatwo się robi, ale należy dać mu czas, aby krem dobrze stężał. Powstało na wzór gotowca, który co roku wiosną robi moja mama. Gotowca tzn bierze sklepowy spód biszkoptowy, krem z papierka, a reszta już tak jak u mnie. Ciasto to szybko znika. Najlepiej do niego nadają się małe i miękkie truskawki, niestety polskich jeszcze nie ma, a te zagraniczne wyrośnięte i twarde, mimo to mogą one być, choć ciężko łyżeczką czy widelczykiem taką truskawkę ukroić. Jeśli nie lubicie ajerkoniaku możecie go pominąć w kremie, a w ponczu np zastąpić jakimś sokiem.



BISZKOPT :
  • 4 jajka
  • 4 łyżki cukru
  • 4 łyżki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Dno tortownicy 26 cm wykładamy papierem do pieczenia, smarujemy margaryną i obsypujemy mąką. Boki mają zostać suche.
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i razem przesiewamy.
Z jajek oddzielamy żółtka od białek. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywno mikserem na najwyższych obrotach, następnie dodajemy po łyżce cukru i dalej ubijamy mikserem, aż cały cukier się rozpuści. Do tak ubitej piany dodajemy po jednym żółtku i miksujemy na wolnych obrotach miksera. Na samym końcu dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i na najwolniejszych obrotach miksujemy krótką chwilkę, aby tylko składniki się połączyły.
Do przygotowanej formy wlewamy ciasto i pieczemy przez około 35 minut do tzw. suchego patyczka. Następnie ciasto zostawiamy w piekarniku z otwartymi drzwiczkami do całkowitego wystudzenia. 

KREM :
  • 500 ml mleka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 4 żółtka
  • 2 łyżki cukru kryształu
  • 200 g margaryny (w temperaturze pokojowej)
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 30 ml ajerkoniaku
W 100 ml mleka rozprowadzamy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i żółtka na gładką masę. Pozostałe mleko (400 ml) zagotować z 2 łyżkami cukru kryształu. Na wrzące mleko wlać masę mączno-jajeczną i energicznie mieszać na małym ogniu, aż budyń zgęstnieje i będzie gładki. Zdjąć z ognia, przykryć folią spożywczą tak by ściśle przylegała do budyniu i odstawić do całkowitego wystudzenia.Gdy budyń jest zimny margarynę utrzeć do puszystości z cukrem pudrem, następnie dodawać po łyżce zimnej masy budyniowej ciągle miksując, na końcu strużką wlać ajerkoniak na najwyższych obrotach wszystko dokładnie utrzeć.

PONCZ :
  • 30 ml ajerkoniaku
  • 20 ml wody 
Ajerkoniak wymieszać z wodą.
Biszkopt obkrajamy od boków tortownicy i zdejmujemy papier do pieczenia. Dno czystej tortownicy wykładamy nowym papierem i kładziemy na niego biszkopt, a następnie nasączamy go za pomocą łyżeczki ponczem.
Kiedy cały poncz jest już wsiąknięty w ciasto wyłożyć cały krem i równo rozprowadzić.
Wstawić na około 30 minut do lodówki.

 DEKORACJA :
  • 250 g truskawek
  • 20 g czekolady gorzkiej
  • 1 galaretka poziomkowa lub truskawkowa
  • 300 ml wrzącej wody
Galaretkę dokładnie rozpuszczamy w wrzącej wodzie (300 ml) i odstawiamy do momentu, aż zacznie tężeć.
Na schłodzonym kremie układamy truskawki.
Czekoladę ścieramy na grube wiórki i obsypujemy wokół truskawek.


Włożyć do lodówki do momentu, aż galaretka zacznie tężeć. Wtedy zalać wierzch tą galaretką i wstawić do lodówki najlepiej na całą noc, aby ciasto ładnie się połączyło.



6 komentarzy:

Dziękuję, za odwiedziny. Miło mi będzie jak podzielisz się ze mną swoją opinią lub wątpliwościami.