Sezon grillowy obecnie trwa, więc podzielę się z Wami przepisem na masło ziołowe, które idealnie smakuje z grzankami. Wiem pewnie będą tacy co się czepią, że masło jest kupne, a nie samemu zrobione. No cóż, nie mam takiej prawdziwej tłustej śmietany, aby ukręcić masło, a ze sklepowej to już nie to samo. Proponuję Wam w czasie grillowania posmarować chlebek z obu stron tym masełkiem i na ruszt. Oczywiście to smarowidło można używać przez cały rok np. do grzanek z tostera. Papryczki chili dodajemy tyle ile lubimy, jeśli ktoś w ogóle nie jada, to może ją pominąć.
SKŁADNIKI :
- kostka masła (200 g)
- 1/2 pęczka szczypiorku
- 3 ząbki czosnku
- 1 gałązka bazylii
- 1 gałązka oregano
- 4 gałązki natki pietruszki
- 1 gałązka mięty
- sól, pieprz,
- kawałeczek papryczki chili (wg uznania)
Przed użyciem masło najlepiej wyjąć co najmniej 30 minut wcześniej z lodówki, aby dało się ładnie rozsmarowywać.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję, za odwiedziny. Miło mi będzie jak podzielisz się ze mną swoją opinią lub wątpliwościami.