3 czerwca 2013

Sałatka brokułowa z szynką

Dziś propozycja na sałatkę o wielu smakach. Jest przepyszna. Oczywiście można do niej dodać świeżego brokuła, ale mi w takiej wersji lepiej smakuje mrożony, zawsze kupuje go w Lidlu, jest smaczny i ma wspaniały zielony kolor. Sałatka ta uzależnia, nie mogłam się powstrzymać, aby nie brać dokładki. W smaku jest dość delikatna, gdyż właściwie największego charakteru dodaje jej słona feta. Sałatka bardzo ładnie prezentuje się na stole. Zachęcam do wypróbowania.


SOS :
  • 3 łyżki płaskie majonezu
  • 2 łyżki płaskie śmietany
  • 3 płaskie łyżki ketchupu pikantnego
Majonez, śmietanę i ketchup dokładnie razem wymieszać.

SKŁADNIKI :
  • 250 g brokuła mrożonego
  • 250 g pomidorków cherry
  • 200 g szynki konserwowej
  • 1/2 ogórka długiego
  • 1 papryka czerwona
  • 1 puszka kukurydzy
  • 200 g serka typu Feta
  • 1 mała cebula
Brokuła ugotować na parze na pół twardo.
Pomidorki pokroić na ćwiartki.
Szynkę pokroić w paseczki.
Kukurydzę odsączyć z zalewy.
Ogórka obrać, z papryki usunąć gniazda nasienne następnie oba warzywa pokroić w średnią kostkę.
Cebulę pokroić w drobną kostkę.
W dużej misce kolejno układamy:  
Na dno układamy połamanego na małe różyczki brokuła i smarujemy go 1/3 sosu, następnie rozkładamy pomidorki i posypujemy kukurydzą, rozprowadzamy drugą 1/3 część sosu, wykładamy cebulę, na nią paprykę, później ogórka i rozsmarowujemy pozostały sos. Na sos rozkładamy szynkę i posypujemy pokruszoną fetą. Wierzch udekorować ketchupem.
Sałatkę schłodzić przez około 3 godziny.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję, za odwiedziny. Miło mi będzie jak podzielisz się ze mną swoją opinią lub wątpliwościami.