Dziś propozycja na sałatkę o wielu smakach. Jest przepyszna. Oczywiście można do niej dodać świeżego brokuła, ale mi w takiej wersji lepiej smakuje mrożony, zawsze kupuje go w Lidlu, jest smaczny i ma wspaniały zielony kolor. Sałatka ta uzależnia, nie mogłam się powstrzymać, aby nie brać dokładki. W smaku jest dość delikatna, gdyż właściwie największego charakteru dodaje jej słona feta. Sałatka bardzo ładnie prezentuje się na stole. Zachęcam do wypróbowania.
SOS :
Majonez, śmietanę i ketchup dokładnie razem wymieszać.
SKŁADNIKI :
- 250 g brokuła mrożonego
- 250 g pomidorków cherry
- 200 g szynki konserwowej
- 1/2 ogórka długiego
- 1 papryka czerwona
- 1 puszka kukurydzy
- 200 g serka typu Feta
- 1 mała cebula
Pomidorki pokroić na ćwiartki.
Szynkę pokroić w paseczki.
Kukurydzę odsączyć z zalewy.
Ogórka obrać, z papryki usunąć gniazda nasienne następnie oba warzywa pokroić w średnią kostkę.
Cebulę pokroić w drobną kostkę.
W dużej misce kolejno układamy:
Na dno układamy połamanego na małe różyczki brokuła i smarujemy go 1/3 sosu, następnie rozkładamy pomidorki i posypujemy kukurydzą, rozprowadzamy drugą 1/3 część sosu, wykładamy cebulę, na nią paprykę, później ogórka i rozsmarowujemy pozostały sos. Na sos rozkładamy szynkę i posypujemy pokruszoną fetą. Wierzch udekorować ketchupem.
Sałatkę schłodzić przez około 3 godziny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję, za odwiedziny. Miło mi będzie jak podzielisz się ze mną swoją opinią lub wątpliwościami.