Bardzo smaczna, sycąca zupka, bez żadnych zagęstników typu mąką, śmietana. Wszystko na bazie prawdziwego masła co daje wspaniały aromat i smak. Rydze rzadko jemy, gdyż u nas nie rosną, ale wracając z Ochotnicy raz do roku skusimy się i kupimy kilka talerzyków od przydrożnych grzybiarzy. I tak w tym roku wyszedł ich prawie kilogram, więc podzieliłam je na 3 różne dania, wszystkie równie smaczne, ale o tym w następnych wpisach. Dziś zachęcam Was do tej zupki, gotuje się ją około 30-40 minut, a jest cudowna i sycąca. Nawet nie pomyślałabym, że z tych grzybów może wyjść ona taka pyszna.
SKŁADNIKI :
- 1 litr wody
- 6 małych ziemniaków
- 1 średnia marchewka
- mały kawałek pietruszki
- 2 łyżki masła
- 2 ziarna ziela angielskiego
- 1 liść laurowy
- 200 g świeżych rydzy
- 1 średnia cebula
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- sól , pieprz
- 2 małe oscypki
Rydze oczyścić, opłukać, małe przekroić na pół, duże w ósemki. Cebulę obrać i pokroić na pół piórka. Na tej samej patelni co podsmażaliśmy warzywa rozgrzewamy drugą łyżkę masła, wrzucamy cebulkę, podsmażamy przez minutę i dorzucamy rydze, posypujemy płaską łyżeczką soli i odrobiną pieprzu. Na średnim ogniu często mieszają podsmażamy przez około 3 minuty, następnie przekładamy do gotującej się wody z warzywami. , na patelnię wlewamy odrobinę gorącego wywaru i zbieramy za pomocą łyżki soki pozostałe po smażeniu.
Całość gotujemy przez około 5 minut. Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Na każdą porcję na wierzch układać pół pokrojonego w plasterki lub w kostkę oscypka.
Pyszności!
OdpowiedzUsuńPolecam ugotować bo warto :-)
UsuńWłaśnie ugotowałam tą zupkę tylko z mrożonych rydzów i się nią zajadam. Jest przepyszna! Bardzo dziękuję za przepis.
OdpowiedzUsuńCieszę się, że zupka smakowała :)
Usuń