Zupy to lubię najbardziej, ogórkowej dawno nie było, więc w obecną pogodę wydała mi się idealna. Najlepsza na domowych ukiszonych ogórkach, sklepowe przeważnie są bardzo słone. Kwaśno - słodka to nasz smak i obowiązkowo dużo koperku. Ogórkowa zimą i jesienią ogrzewa i dodaje energii.
SKŁADNIKI :
- 400 g mięsa wieprzowego np z łopatki
- 1 i 1/2 litra wody
- 3 średnie marchewki
- 1/2 średniej pietruszki
- 5 średnich (ale nie wielkich) ziemniaków
- 1 duża cebula
- 4 ząbków czosnku
- 3 łyżki masła
- 2 liście laurowe
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 6 ziaren pieprzu czarnego
- 1/2 łyżeczki pieprzu mielonego
- 2 łyżeczki soli
- słoik ogórków kiszonych (około 6 dużych sztuk)
- 1 płaska łyżeczka cukru
- 2 łyżki śmietany 18 %
- 2 łyżeczki posiekanego koperku (może być mrożony)
- sól, pieprz
Marchewki, pietruszkę, ziemniaki, cebulę i czosnek obrać.
Marchewki pokroić w półplasterki, pietruszkę i ziemniaki w niedużą kostkę.
Czosnek posiekać na plasterki, cebulę w dużą kostkę.
Na patelni rozgrzać 2 łyżki masła i wrzucić cebulę, czosnek, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz w ziarnkach, przesmażyć przez 2 minuty, następnie dorzucić marchew, pietruszkę i ziemniaki, wsypać sól i pieprz i smażyć jeszcze około 3 minut. Tak przygotowane warzywa przełożyć do zupy, na patelnię wlać wazówkę gorącego wywaru i łyżką przemieszać, aby zebrać wszystkie smaki ze smażenia, przelać z powrotem do garnka. Gotować zupę, aż ziemniaki będą prawie miękkie, a w międzyczasie ogórki zetrzeć na tartce o dużych oczkach.
W momencie kiedy ziemniaki są ugotowane dodajemy starte ogórki i gotujemy przez 10 minut.
Po tym czasie do kubeczka wlewamy troszkę gorącej zupy i dodajemy do niej śmietanę, szybko mieszamy i przelewamy do garnka, dodać cukier i łyżkę masła, wszystko przemieszać, na koniec wsypać koperek. Ewentualnie doprawić do smaku solą i pieprzem, gdyż smak zależy od ogórków.
Ulubiona:)
OdpowiedzUsuń