Jak tylko zobaczyłam to ciasto w internecie, to wiedziałam, że muszę je upiec. Przepis znalazłam tutaj, ale zmieniłam go w zasadzie od A do Z, gdyż przepisy na biszkopty mam swoje sprawdzone, a krem maślany z samego masła i cukru nie przypadł mi do smaku. Przeszukałam internet i na forum cin cin znalazłam przepis na pyszny krem maślano - jajeczny. Już wiem, że każdy tort mojego wykonania, będzie od teraz z takim kremem. Ciasto jest łatwe w wykonaniu, choć troszkę pracochłonne. Mi problem sprawiły galaretki, gdyż każda w innym czasie tężała, choć były prawie w jednym momencie rozmieszane. Jeśli macie liczną rodzinę to najlepiej rozłożyć mieszanie galaretek każdemu i będzie szybciej. Kostka Rubika przeszła moje najśmielsze oczekiwania smakowe, ciężko poprzestać na jednym kawałku. Po prostu niebo w gębie.
BISZKOPT JASNY :
Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
Z jajek oddzielić żółtka od białek. Białka z dodatkiem szczypty soli ubić na sztywną pianę, następnie dodawać po łyżce cukru i po jednym żółtku dalej ubijając, do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Mąkę pszenną wymieszać z mąką ziemniaczaną, przesiać do masy jajecznej i delikatnie, ale dokładnie wymieszać, robiła to na najniższych obrotach miksera. Spód blaszki ( u mnie 24x24) wyłożyć papierem do pieczenia, wysmarować margaryną i wysypać mąką. Boki zostawić suche. Ciasto przełożyć do formy i piec w nagrzanym piekarniku do tzw. suchego patyczka (około 20 minut). Zimny biszkopt pokroić na 15 w miarę równych pasków.
BISZKOPT KAKAOWY :
- 5 jajek
- 10 płaskich łyżek cukru
- 3 łyżki mąki pszennej typ 650
- 2 łyżki kakao
- 5 płaskich łyżek mąki ziemniaczanej
Z jajek oddzielić żółtka od białek. Białka z dodatkiem szczypty soli ubić na sztywną pianę, następnie dodawać po łyżce cukru i po jednym żółtku dalej ubijając, do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Mąkę pszenną wymieszać z mąką ziemniaczaną i kakao, przesiać do masy jajecznej i delikatnie, ale dokładnie wymieszać, robiła to na najniższych obrotach miksera. Spód blaszki ( u mnie 24x24) wyłożyć papierem do pieczenia, wysmarować margaryną i wysypać mąką. Boki zostawić suche. Ciasto przełożyć do formy i piec w nagrzanym piekarniku do tzw. suchego patyczka (około 30 minut). Po ostudzeniu przekroić biszkopt na 2 blaty.
KREM MAŚLANO - JAJECZNY :
- 2 całe jajka
- 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego (u mnie domowy)
- szczypta soli
- 200 g masła (miękkiego w temp. pokojowej)
- 20 ml spirytusu lub wódki
Kiedy masa jajeczna jest zimna w misce miksujemy masło do puszystości i następnie dodajemy do niego wciąż ucierając po łyżce masy z jajek. Do tak utartego kremu wlewamy bardzo powoli alkohol i miksujemy do połączenia (jeśli ciasto ma być dla dzieci alkohol można pominąć). Krem podzielić na 3 części.
DODATKOWO :
- 6 różnokolorowych galaretek (u mnie Brzoskwiniowa, Truskawkowa, Pina Colada, Blue Curacao, Mojito, Pink Margarita)
- po 200 ml wrzącej wody na każdy smak
Galaretki odstawiamy na bok do momentu, aż zaczną tężeć, będą gęste ale jeszcze płynne.
W międzyczasie, gdy galaretki tężeją przygotowujemy ciasto.
PONCZ :
- 100 ml zimnej przegotowanej wody
- 2 łyżki soku np malinowego
W blaszce w której piekliśmy ciasto na dnie zostawiamy jeden blat kakaowy i nasączamy go połową ponczu i smarujemy 1/3 częścią kremu maślano - jajecznego. W miarę równych odstępach układamy 8 pasków ciasta jasnego i delikatnie od góry każdy pasek wysmarować drugą częścią kremu. Miejsca pomiędzy paskami ciasta uzupełniać po kolei inną tężejącą galaretką. Każdy wylany pasek z galaretki przykrywamy pozostałymi 7 paskami ciasta jasnego i miejsca pomiędzy tymi paskami zalewamy resztą galaretek w innej kolejności niż warstwa niżej, aby takie same galaretki nie były obok siebie.
Tak przygotowane ciasto odkładamy do momentu, aż stężeją całkowicie galaretki i wtedy smarujemy całość pozostałym kremem i przykrywamy drugim ciemnym biszkoptem. Nasączamy pozostałym ponczem i przygotowujemy polewę.
POLEWA :
- 100 g czekolady mlecznej
- 1 łyżeczka masła
- 3 łyżki stołowe śmietany 30 %
Gorącą polewą zalewamy po wierzchu ciasto, dodatkowo można posypać kolorową posypką.
Ciasto najlepiej przechowywać w lodówce, jeśli zdążycie bo szybko znika.
Wygląda bajecznie, świetna propozycja :) Na pewno do wypróbowania :)
OdpowiedzUsuńCoś pysznego
OdpowiedzUsuńsporo pracy ale efekt bajeczny
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie
Super Ci wyszło! Cieszę się, że mój pomysł się spodobał :)
OdpowiedzUsuńPiekne :)
OdpowiedzUsuńJakie śliczne, kolorowe to ciacho! :-)
OdpowiedzUsuńAleż wspaniały efekt. Chyba nikt takiemu ciastu nie mógłby się oprzeć.
OdpowiedzUsuńsuperowe! wykorzystam przepis ,tylko w biszkopcie nie ma proszku do pieczenia ...pieczesz bez???
OdpowiedzUsuńTak piekę bez proszku do pieczenia, używam dużych wiejskich jajek. Jeśli pieczesz na sklepowych i obawiasz się, że Ci nie wyrośnie dostatecznie możesz oczywiście wsypać po płaskiej łyżeczce. Pozdrawiam
Usuńsuper ciasto; zapisuję sobie do zrobienia
OdpowiedzUsuńPiekne jest to ciasto,ja robilam podobne,ale tylko ciasto i masa ,a z galaretkami to juz mistrzostwo swiata :)
OdpowiedzUsuńWidziałam to kolorowe z masą serową i zapisane do zrobienia :)
UsuńSuper ciasto ,napewno yrobie i napewno bedyie pzsyne!!!
OdpowiedzUsuńZachęcam do podzielenia się wrażeniami i zdjęciem :)
Usuńmam jeszcze takie pytanie: Jak myslisz czy dobrze tez wyjdzie w dużej blaszce? tzn 25x36 cm czy nieco zwiększyć ilośc składników na ciasto i krem?
OdpowiedzUsuńDo tak dużej blaszki zdecydowanie trzeba zwiększyć ilość składników. Proponuje skorzystać z tej przeliczarki http://przeliczarka.heroku.com/ :) Pozdrawiam
Usuńciacho pyszne :) robiłam na swoje urodzinki :) ale ne ukrywam ze jest czasochlonne :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
Maryjka