Dziś czyli 9 lutego jest Międzynarodowy dzień pizzy, więc zaproponuje przepis na nowe ciasto, choć przeze mnie robione już kilka razy. Ciasto to jest z dodatkiem kaszy manny, znalazłam je na Manufakturze ciastek i powiem Wam, że jest to fajna alternatywa dla zwykłego ciasta. Wychodzi cieniutkie, ale za to odrobinę chrupiące. Kasza manna nie jest w nim wyczuwalna.
SKŁADNIKI :
- 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej
- 14 g świeżych drożdży
- 1 łyżka cukru
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1/2 łyżeczki soli
- 250 ml ciepłej wody
- 1/4 szklanki kaszy manny
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
W międzyczasie przygotować sos pomidorowy i ulubione składniki na wsad.
U mnie były 2 ogórki kiszone pokrojone na cieniutkie plasterki, świeża czerwona papryka pokrojona w paski, szynka i dużo żółtego sera i na koniec oregano.
Na 10 minut przed końcem rośnięcia ciasta nagrzewamy piekarnik do 220 stopni.
Kiedy ciasto jest już wyrośnięte dzielimy na dwie części i każdą z osobna rozwałkowujemy na kształt i rozmiar blaszki. Brzegi ciasta zostawiamy grubsze. Każdy spód smarujemy obficie sosem pomidorowym, następnie wykładamy ulubione składniki, pamiętając że na końcu ma być warstwa sera.
Pieczemy w rozgrzanym piekarniku przez około 10 - 15 minut.
Ciekawa jestem co dodaje kasza manna do ciasta :) Muszę kiedyś spróbować ;)
OdpowiedzUsuń