Mój pierwszy krem z dyni, ale robiony już kilkakrotnie. Przepis znaleziony u Margarytki. Krem ten wychodzi bardzo delikatny, aksamitny, łagodny w smaku. Jest on bardzo sycący, dzieciakom smakuje. Patrząc na zdjęcie, już tęsknię za tym smakiem, a że na strychu jeszcze jedna dynia odpoczywa, więc na jutro pomysł na obiad już mam.
SKŁADNIKI :
- 1,1 kg miąższu dyni (po obraniu i oczyszczeniu z włókien i pestek)
- 120 g sera żółtego twardego (Gruyère, ementaler, parmezan)
- 100 ml śmietany 30%
- 500 ml bulionu drobiowego lub warzywnego
- sól, pieprz, chili
- 1/4 świeżo startej małej gałki muszkatołowej
- 1 czubata łyżeczka cukru
- pestki z dyni
Dynię kroimy w kostkę, ser ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach. W naczyniu do zapiekania układamy warstwę z 1/3 części dyni, posypujemy ją połową startego sera, znów układ warstwę z kolejnej 1/3 części dyni i posypujemy resztą sera, na wierzch wykładamy resztę dyni. W miseczce mieszamy bulion i śmietanę, dodajemy 1/2 łyżeczki soli i 1/2 łyżeczki pieprzu. Tak przygotowaną mieszanką zalewamy dynię i ser. Naczynie do zapiekania przykrywamy i wstawiamy do piekarnika na około 50-60 minut, aż dynia będzie miękka. Upieczoną dynię przelewamy do wysokiego garnka i blendujemy na gładki krem.
Do zmiksowanego kremu dodajemy cukier, szczyptę chili, gałkę muszkatołową, mieszamy i na końcu doprawiamy wg uznania do smaku solą i pieprzem.
Na suchą patelnię wrzucamy kilka łyżek wg uznania pestek z dyni i cały czas mieszając na średnim ogniu prażymy na złoty kolor.
Krem z dyni zagotować, jeśli byłby za gęsty rozrzedzić odrobiną wody.
Podawać gorący posypany uprażonymi pestkami dyni.
Wygląda przepysznie.Uwielbiam zupę krem z dyni, jest moja najlepsza zupa ze wszystkich zup, można także powiedzieć ze wszystkich dań ! Często gości na moim stole jak tylko nadarzy się okazja.
OdpowiedzUsuń