Moje ulubione śledziki to właśnie te proste, zalane olejem z chrupiącą cebulką.
SKŁADNIKI :
- 500 g śledzi matjasów
- mleko do wymoczenia
- 2 cebule
- szklanka wrzącej wody
- 1 łyżeczka octu
- 1 łyżeczki cukru
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- pieprz mielony
- olej
- bazylia suszona
Cebule obrać i pokroić w drobniutką kostkę. Zalać wrzącą wodą, dodać ocet i cukier. Wymieszać i odstawić na 10 minut. Po tym czasie odcedzić cebulkę i zostawić chwilkę, aby woda odciekła.
Śledzie pokroić na mniejsze kawałki. W pudełeczku układamy połowę śledzi, wrzucamy listek laurowy i 2 ziarnka ziela angielskiego, posypujemy małą szczyptą pieprzu i przykrywamy połową cebulki. Następnie wykładamy resztę śledzi, liść laurowy, pozostałe ziela angielskie i cebulkę. Zalewamy wszystko olejem, tak by było zakryte. Po wierzchu oprószyć dwoma niewielkimi szczyptami bazylii. Pudełko ze śledziami szczelnie zamknąć i odstawić w chłodne miejsce na minimum 24 godziny, aby wszystkie smaki się przegryzły.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję, za odwiedziny. Miło mi będzie jak podzielisz się ze mną swoją opinią lub wątpliwościami.