Jedliście kiedyś rozetki, bo dla mnie to ciasteczka z dzieciństwa. Smażyła je mama z ciasta jak naleśnikowe. Foremki oczywiście mam właśnie od niej, ale z łatwością obecnie można kupić takie tylko w innych kształtach. Ciasteczka rozetki są bardzo chrupiące idealne jeszcze ciepłe jak i już ostudzone. W szczelnie zamkniętym plastikowym pojemniku spokojnie można przechowywać nawet 3 dni, o ile będzie co. Mój synek nie mógł się od nich oderwać. Pod przepisem znajduje się filmik, mało profesjonalny, gdyż jedną ręką trzymałam telefon, a drugą piekłam rozetki, ale myślę że co nie co Wam przybliży technikę smażenia. Rozetki doskonałe na karnawał i tłusty czwartek, jak i na co dzień do pochrupania.
SKŁADNIKI :
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka mleka
- 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 2 jajka
- łyżka spirytusu lub wódki
- olej do głębokiego smażenia
- cukier puder do oprószenia
We frytkownicy lub w garnku do smażenia rozgrzewamy olej do temperatury około 190 stopni. Do oleju wkładamy foremki do rozetek, aby się rozgrzały. Ciasto wyjmujemy z lodówki i mieszamy. Gdy olej ma już odpowiednią temperaturę i foremki są gotowe, wyjmujemy je, otrząsamy z oleju i szybko przekładamy do ciasta w taki sposób, aby zamoczyły się brzegi, ale nie góra foremki, gdyż inaczej ciastka nie będą nam ładnie odchodziły. Zamoczone w cieście foremki szybko wkładamy do oleju i smażymy na złoty kolor. Ciastka z foremek powinny same ładnie odpadać, w innym wypadku musimy sobie pomóc wykałaczką lub widelcem i je zdjąć. Upieczone rozetki przekładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby obciekły z nadmiaru tłuszczu. Znów zanurzamy na chwilkę foremki w oleju i smażymy resztę ciastek, aż do wykorzystania wszystkiego ciasta.
Poniżej filmik poglądowy:
Gotowe przestudzone rozetki oprószamy obficie cukrem pudrem.
super ,a gdzie można dostać takie foremki ?
OdpowiedzUsuńSą na allegro, a pod tym linkiem można kupić cały komplet http://jaarpoznan.com.pl/pl/wyroby/?category=1&detail=13
Usuń