5 lutego 2015

Tort Biust

Pora nadrabiać zaległości w zakładce Torty bo w kolejce czeka ich kilka, a za niedługo na pewno będzie trzeba zrobić co najmniej 2 kolejne. Więc dziś wreszcie doczekał się swojej publikacji zrobiony 2 lata temu pierwszy tort obłożony masą cukrową. Przepis na masę znajdziecie tutaj.


Do przygotowania takiego biustu potrzebne będą:
  • duży prostokątny biszkopt  
  • krem maślany jako podkład
  • ulubiony krem do przełożenia
  • masa cukrowa
  • barwniki spożywcze
  • ewentualnie owoce do przełożenia
Poniżej zdjęcia przedstawiają krok po kroku jak zrobiony jest ten biust. Więc najpierw biszkopt dzielimy na dwie części, z jednej wycinamy kontury biustu, a z drugiej pozostał elementy 3 D. W środku tort możemy przełożyć dowolnym kremem, dać dżem lub owoce. Po wierzchu natomiast należy dokładnie obsmarować go kremem na bazie masła i następnie schłodzić w lodówce. Dopiero na schłodzoną masę nakładamy rozwałkowaną masę cukrową i dekorujemy wg własnego widzi mi się.


Przyznaje bez bicia, że tort ten nie spełnił moich oczekiwań. Teraz bym była mądrzejsza, a wtedy niewiele mając pojęcia troszkę go skopałam, ale jubilat i tak był pod wrażeniem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję, za odwiedziny. Miło mi będzie jak podzielisz się ze mną swoją opinią lub wątpliwościami.