Przepis na muffinki kakaowe "na gazie" zmieniliśmy na muffinki waniliowe. Są bardzo smaczne i pachnące ziarenkami waniliowymi. Muffinki te idealne są do dekoracji kremem i masą cukrową. Poniżej podaje standardowy przepis na krem do dekoracji.
SKŁADNIKI :
- 200 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- laska wanilii
- 160 g cukru
- 150 ml napoju gazowanego (np pepsi, 7up, fanta itp)
- 100 ml oleju rzepakowego
- 2 duże jajka
- 1 łyżka rumu lub ekstraktu waniliowego
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.
Przygotowujemy
2 miski. Do jeden wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, ziarenka wydłubane z laski wanilii i cukier,
mieszamy. Do drugiej miski wlewamy napój gazowany, olej, rum i wbijamy
jajka, mieszamy. Do miski z suchymi składnikami wlewamy mokre i mieszamy
tylko do połączenia się składników.
Blaszkę
do muffinek wykładamy papilotkami (można też użyć foremek
silikonowych). Nalewamy ciasto do 2/3 wysokości ( z tej porcji wychodzi
mi 11 muffinek w papilotkach 5 cm, w mniejszych odpowiednio więcej).
Przygotowane
foremki wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez około 25
minut do suchego patyczka. Wyjmuje i zostawiamy do wystudzenia.
KREM :
- 1 budyń śmietankowy bez cukru
- 3/4 szklanki mleka
- 200 g masła w temp. pokojowej
- cukier puder do smaku (wg własnego uznania)
- kilka kropli ulubionego aromatu
- barwnik spożywczy
Do
garnka wlewamy 1/2 szklanki mleka i zagotowujemy, w pozostałym mleku
rozprowadzamy proszek budyniowy. Na gotujące się mleko wlewamy
mieszankę budyniową i gotujemy cały czas mieszając do zgęstnienia.
Ugotowany budyń przykrywamy folią spożywczą, tak by do niego przylegała
ściśle i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Gdy budyń jest zimny
miksujemy go chwilkę, następnie wciąż ucierając dodajemy po łyżce
miękkiego masła. Gdy cały budyń jest połączony z masłem dodajemy do
smaku cukier puder. Na koniec dodajemy barwnik spożywczy rozpuszczony w
aromacie.
Za pomocą ozdobnej szprycy nakładamy krem na muffinki i dekorujemy wg uznania ( u mnie cukrowe różyczki, cukrowe listki i cukrowe serduszka i perełki). Po schłodzeniu krem robi się sztywniejszy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję, za odwiedziny. Miło mi będzie jak podzielisz się ze mną swoją opinią lub wątpliwościami.