26 listopada 2015

Muffinki z truskawkami

W kilku słowach muffinki te można opisać, że są szybkie, pyszne i bardzo wilgotne. Wystarczy wymieszać składniki i upiec. Dzieci zjadały jeszcze ciepłe z mlekiem.


SKŁADNIKI :
  •  2 jajka
  • 100 ml oleju
  • 2/3 szklanki mleka
  • 6 łyżek cukru
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 250 g truskawek
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. 
Truskawki myjemy, obieramy z szypułek i kroimy na mniejsze części.
Do miseczki wlewamy mleko, olej i dodajemy jajka. Mieszamy widelcem chwilę, aby jajka się roztrzepały. W drugiej miseczce mieszam mąkę z cukrem i proszkiem do pieczenia. Suche składniki powoli wsypuję do płynnych i krótką chwilę mieszam. Dodaje truskawki i mieszam z ciastem.
Do blaszki z naszykowanymi papilotkami (mogą też być foremki silikonowe) nakładamy łyżką ciasto do 3/4 wysokości papilotki. Pieczemy 25 minut.

 

    Brak komentarzy:

    Prześlij komentarz

    Dziękuję, za odwiedziny. Miło mi będzie jak podzielisz się ze mną swoją opinią lub wątpliwościami.