W kilku słowach muffinki te można opisać, że są szybkie, pyszne i bardzo wilgotne. Wystarczy wymieszać składniki i upiec. Dzieci zjadały jeszcze ciepłe z mlekiem.
SKŁADNIKI :
- 2 jajka
- 100 ml oleju
- 2/3 szklanki mleka
- 6 łyżek cukru
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 250 g truskawek
Truskawki myjemy, obieramy z szypułek i kroimy na mniejsze części.
Do miseczki wlewamy mleko, olej i dodajemy jajka. Mieszamy widelcem chwilę, aby jajka się roztrzepały. W drugiej miseczce mieszam mąkę z cukrem i proszkiem do pieczenia. Suche składniki powoli wsypuję do płynnych i krótką chwilę mieszam. Dodaje truskawki i mieszam z ciastem.
Do blaszki z naszykowanymi papilotkami (mogą też być foremki silikonowe) nakładamy łyżką ciasto do 3/4 wysokości papilotki. Pieczemy 25 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję, za odwiedziny. Miło mi będzie jak podzielisz się ze mną swoją opinią lub wątpliwościami.