- schłodzone ciasto francuskie
- margaryna do smarowania foremek
- 3 łyżki cukru
- 200 ml śmietany 36 %
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 łyżeczka żelatyny
- 50 ml wrzącej wody
Foremki do rurek dobrze nasmarować margaryną, aby upieczone ciastka było można łatwo zdjąć.
Ciasto francuskie rozwijamy z rulonu i kroimy na cienkie paski, mniej więcej około 1,5 cm szerokości.
Nawijamy ciasto na foremki zaczynając od szerszego końca ku węższemu. Ciasto przy zawijaniu ma nachodzić przy górnej krawędzi na siebie. Na talerzyk nasypać cukier i każdą z rurek z jednej strony obtaczać. Na blaszce rozłożyć papier do pieczenia i układać rurki stroną z cukrem do góry. Piec w piekarniku nagrzanym do 230 stopni około 20 minut.
Żelatynę rozpuścić w 50 ml wrzącej wody, następnie zimną śmietanę ubić na sztywno z łyżką cukru pudru. Do bitej śmietany wlać żelatynę i szybko zmiksować (żelatyna nie może za bardzo ostygnąć, aby nie zrobiła się klucha).
Rurki przy pomocy szprycy z ozdobną końcówką nadziewać bitą śmietaną. I gotowe do jedzenia.
Żelatyna sprawia, że rurki mogą długo leżeć na stole w cieple.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję, za odwiedziny. Miło mi będzie jak podzielisz się ze mną swoją opinią lub wątpliwościami.