CIASTO :
- 250 g mąki pszennej
- 125 g masła lub margaryny
- 1 żółtko
- 5 g soli
- 50 ml wody
Po tym czasie stolnicę wysypać mąką i ciasto rozwałkować na grubość około 3 mm. Formę do tarty wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Wyłożyć ciasto i dokładnie obkleić nim blaszkę, nadmiar ciasta obkroić. Na ciasto wyłożyć folię aluminiową lub papier do pieczenia i wysypać czymś co będzie obciążeniem (u mnie groch z kukurydzą). Piec w temperaturze 180 stopni przez 20 minut, następnie usunąć folię z obciążnikami i dopiec jeszcze 10 minut.
Na tak przygotowane ciasto wyłożyć farsz .
FARSZ :
- 1 średnia cebula
- 3 ząbki czosnku
- 500 g szpinaku mrożonego
- 3 łyżki masła lub margaryny
- 1 jajko + białko od ciasta
- 2 łyżki śmietany
- 150 -200 boczku wędzonego
- sól, pieprz
Cebulę pokroić w kostkę i delikatnie zeszklić na roztopionym maśle, następnie dodać pokrojony drobno czosnek i chwilę podsmażyć, uważając aby się nie przypalił. Dorzucamy wcześniej odparowany szpinak i na małym ogniu podgrzewamy około 5 minut. Doprawiamy solą i pieprzem według uznania, ale dość ostro, gdyż jeszcze przyjdzie masa śmietanowo-jajeczna.
Tak przygotowany szpinak wyłożyć do formy na ciasto.
Jajka rozbełtać i dodać śmietanę. Dobrze wymieszać, aby się ze sobą oba produkty połączyły. Wylać na szpinak i chwilę poczekać, aż większość w niego wsiąknie.
Boczek pokroić na cienkie plastry i układać na masie śmietanowo-jajecznej.
Piec w temperaturze 180 stopni około 25-30 minut, aż boczek się zarumieni a masa zetnie.
Tarta wygląda tak apetycznie, że aż zaczęły wariować moje ślinianki. Choć nie specjalnie lubię szpinak to chętnie skuszę się na tą tartę:)
OdpowiedzUsuń