29 stycznia 2013

Sałatka rosołowa słodko-kwaśna

W niedzielę była sałatka z tego co pod ręką, czyli warzywka i mięso z rosołu. Prosta a zarazem smaczna. Była to dobra alternatywa, gdyż przeważnie seler i pietruszka się marnuje, a marchewek wkładam bardzo dużo. Wyszła słodko-kwaśna. Słodka od jabłka, a kwaśna od ogórków i pieczarek.  Największej fance wszystkich sałatek czyli mojej córeczce bardzo smakowała. 


SKŁADNIKI:
  • 3 marchewki z rosołu
  • 1 duża pietruszka z rosołu
  • kawałek selera z rosołu
  • puszka kukurydzy
  • 2 ćwiartki z kurczaka z rosołu
  • łyżka masła
  • 2 ogórki kiszone
  • 1/2 słoiczka pieczarek marynowanych
  •  mały kawałeczek pora
  • 1 jabłko
  • 4 łyżki majonezu
  • 4 łyżki jogurtu
  • sól, pieprz, papryka słodka
Marchewki, seler i pietruszkę pokroić w średnią kostkę. Mięso obrać od kości, pokroić na mniejsze kawałki. Posypać delikatnie solą, pieprzem i papryką słodką. Na patelni rozgrzać łyżkę masła i podsmażyć mięso. Dorzucić do miski z warzywami. Kukurydzę odsączyć z zalewy i dodać do reszty składników.Ogórki kiszone, pieczarki i jabłko pokroić w kostkę, pora w półplasterki wszystko dodać do miski. Majonez zmieszać z jogurtem i  dodać do reszty składników. Wszystko razem wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję, za odwiedziny. Miło mi będzie jak podzielisz się ze mną swoją opinią lub wątpliwościami.