24 marca 2013

Naleśniki z pieczarkami, cukinią i papryką

Uwielbiam naleśniki na sposób wytrawny. Farsz za każdym razem można zrobić z czegoś innego. Ten akurat powstał ze składników, które akurat znalazły się w lodówce. Warzywa można dowolnie wymieniać. Składać naleśniki też można na różne sposoby, do tych wybrałam opcję krokietów, aby warzywa się nie wysypywały. Zachęcam do spróbowania, są naprawdę pyszne.


Usmażyć naleśniki z przepisu.

FARSZ :
  • 15 całych pieczarek
  • 3 małe cukinie 
  • 1 papryka czerwona
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki masła
  • sól, pieprz, papryka słodka
Pieczarki czyścimy i kroimy na plasterki. Cukinie i paprykę kroimy w słupki. Czosnek pokroić w półplasterki. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy do niej masło i czosnek. Podsmażyć, uważając aby się nie przypalił, następnie dodać pokrojone wcześniej warzywa.


Dusić około 10 minut na małym ogniu (cukinia ma być uduszona, ale półtwarda). Na końcu doprawić do smaku solą, pieprzem i papryką.

Na środek każdego naleśnika nakładać łyżkę farszu i zawijać jak krokiety.


Gotowe naleśniki podsmażyć na złoto na patelni z olejem (odsączyć na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu) lub zapiec w 180 stopniach przez około 15 minut.

Podawać z sosem szczypiorkowym.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję, za odwiedziny. Miło mi będzie jak podzielisz się ze mną swoją opinią lub wątpliwościami.