Smaczny i szybki obiad, a mowa o penne z rydzami i kurczakiem. Cóż tutaj więcej pisać aksamitny śmietanowy sos, jędrne grzybki i delikatna pierś. Nic dodać, nic ująć, myślę że zdjęcie mówi wszystko. Po tym obiedzie zaczęłam żałować, że w mojej okolicy nie rosną rydze.
SKŁADNIKI :
- 250 g fileta z kurczaka
- 300 g rydzów świeżych
- 200 g makaronu penne
- 2 łyżki masła
- 250 ml śmietany 18 %
- sól, pieprz
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
Rydze oczyszczamy i koimy w paseczki.
W lekko osolonej wodzie gotujemy makaron wg przepisu na opakowaniu.
Na patelni roztapiamy masło i wrzucamy przygotowaną pierś z kurczaka, podsmażamy przez 2 minuty i dorzucamy następnie rydze. Troszkę solimy i pieprzymy. Na małym ogniu dusimy przez 10 minut pod przykryciem od czasu do czasu mieszając. Gdy grzybki są już podduszone dodajemy ugotowany, odsączony makaron i mieszamy. Wlewamy na patelnię śmietanę i łączymy z pozostałymi składnikami. Podgrzewamy przez 10 minut (jeśli sos byłby za gęsty możemy podlać go odrobiną wody z gotowania makaronu). Zdejmujemy z ognia doprawiamy ostatecznie solą i pieprzem i wsypujemy natkę. Przemieszać i podawać gorące.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję, za odwiedziny. Miło mi będzie jak podzielisz się ze mną swoją opinią lub wątpliwościami.