Jeśli nie wiecie co zrobić na obiad lub czym na imprezie zaskoczyć gości to proponuje Wam oto taką karkówkę. Pieczona w jednym naczyniu z warzywami i sosem, jeśli chcemy zrobić większą porcję, to po prostu zwiększamy ilość składników i układamy w naczyniu kolejne warstwy. Przepis dostałam od Renatki z naszej wspaniałej facebookowej grupy fascynującej się dobrą kuchnią, słodkimi wypiekami i gadulstwem. Tak upieczona karkówka idealnie pasuje w połączeniu z ziemniaczkami, kaszą gryczaną i chlebem, wiem bo sprawdziłam. I wiecie co bez żadnych dodatków też znika w niewyjaśnionych okolicznościach prosto z naczynia. Po prostu jest pyszna.
SKŁADNIKI :
- 1 kg karkówki wieprzowej
- 1/2 kg pieczarek
- 3 duże cebule
- przyprawa do mięsa np Delikat (u mnie lidlowska)
- 2 łyżki masła
- mąka
Cebulę obrać i pokroić w półplastry o grubości 0,3 - 0,5 cm.
Pieczarki oczyścić i pokroić w grube plastry.
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni.
Na patelni rozgrzać masło, karkówkę obtaczać dokładnie w mące i obsmażać na złoty kolor z obu stron.
Naczynie do zapiekania wysmarować odrobiną masła. Na spód układamy kilka plastrów karkówki, następnie połowę pieczarek i na nie połowę cebuli. Na cebulę wykładamy resztę mięsa, pieczarek i cebuli.
Odstawiamy na chwilkę na bok i przygotowujemy zalewę.
ZALEWA :
- 2 łyżki maggi
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 5 łyżek octu winnego
- 8 łyżek wody
Gorącą zalewę wylewamy na wszystkie składniki w naczyniu do zapiekania, przykrywamy i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy około 60 minut, aż mięso będzie miękkie (najlepiej sprawdzać widelcem, gdyż czas pieczenia zależy od grubości mięsa).
Sprawdziłam - pyszna :) Następnego dnia tak samo! :)
OdpowiedzUsuńRobilam bardzo podobna karkowke tylko, ze z grzybami lesnymi. Przyprawiane tylko sola i pieprzem.
OdpowiedzUsuńDzisiaj zrobilam wg Twojego przepisu. Nie mialam jednak octu winnego uzylam wiec soku z cytryny. Danie wyszlo bardzo dobre. Slodko kwasne, takie smaki moja rodzina uwielbia. Podalam z ryzem na sypko. Reszte zjedlismy na kolacje z chlebem. Ten sos byl pyszny.
Ciesze sie ze natrafilam na Twojego bloga. Coraz czesciej korzystam z Twoich przepisow. Robilam juz nadziewane pieczarki a w kolejce czekaja jeszcze buleczki czosnkowe i wiele innych. Powodzenia, bede czesto zagladac.
Cieszę się że danie smakowało i dziękuję za bardzo miły komentarz. Takie słowa podbudowują mnie w tym co robię :)
UsuńWyśmienite
OdpowiedzUsuńDzisiaj wyprubowalam. Bylo pyszne :-) . Nawet na zimmno z chlebem czy buleczkom smakuje wysmienicie. Polecam
OdpowiedzUsuńSmakowicie wygląda ten karczek Jest soczysty i pyszny. Polecam też wersję z serem
OdpowiedzUsuńhttp://www.mojeprzepisy.pl/Przepis/karczek-pieczony-z-pieczarkami/
super będę śledzil twoje przepisy pozdrawiam
OdpowiedzUsuńw ilu stopniach pieczemy?
OdpowiedzUsuńW przepisie jest napisane że 200 stopni .
Usuń