Schabik ten chodził za mną kilka miesięcy. Znalazłam go na blogu Joli i wreszcie na urodziny dzieci zrobiłam, bo nie ma nic lepszego jak rodzinę ugościć domowymi specjałami.Wędlinkę naprawdę łatwo zrobić, nie trzeba długo przy niej siedzieć. Jest wilgotna i smaczna. Z pewnością powtórzę ją jeszcze nie jeden raz. Po co w sklepie płacić za konserwanty, jak możemy sami sobie w domu zrobić naturalny produkt. Zdjęcie musicie wybaczyć, ale jest słabej jakości, gdyż robione kilka sekund przed imprezą. Niestety w toku przygotowań brakło mi czasu na fachowe zdjęcia, a co gorsze niektórych potraw w ogóle zapomniałam sfotografować, a po imprezie już nie było co. Ten oto schabik jest doskonały na kanapki, idealnie sprawdzi się na każde święta. Zróbcie bo naprawdę warto.
SKŁADNIKI :
- 1 kg wąskiego schabu
- 2 litry zimnej wody
- 2 łyżki majonezu
- 4 łyżki soli
- 2 ząbki czosnku
- 2 ziarna ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- 2 łyżki majeranku
- 1/2 łyżeczki pieprzu ziarnistego
Na niewielkim ogniu wszystko zagotowujemy i od momentu kiedy zacznie pyrkać gotujemy 5 minut. Następnie zdejmujemy z ognia, przykrywamy pokrywką i odstawiamy do całkowitego wystudzenia i leżakowania na minimum 6 godzin. Ja zostawiłam na całą noc.
Po tym czasie garnek ponownie stawiamy na gazie, zagotowujemy i od momentu kiedy zacznie pyrkać gotujemy 5 minut.
I tak jak poprzednio zdejmujemy garnek z ognia, nakrywamy pokrywką i odstawiamy na kolejne minimum 6 godzin, aby ostygł całkowicie.
Gotowy schab przechowujemy w lodówce.
pyyyyyszny,soczysty i delikatny :) dziękuję za przepis
OdpowiedzUsuńCieszę się, że skorzystałaś z mojego bloga i że schabik smakował. Pozdrawiam serdecznie
UsuńRobiłam. Faktycznie bardzo smaczny, soczysty, ale gotowałam trzy razy po 5 min. Będzie bardziej miękki.
UsuńMój był idealnie miękki zrobiony tak jak w przepisie , na święta będzie powtórka :-)
UsuńPozdrawiam autorów strony!
OdpowiedzUsuńTake a look at my web blog: moderowany katalog stron
Zachwyciła mnie Twoja strona. Przejrzyste i pomocne informacje dla mnie
OdpowiedzUsuńmy homepage: moderowany
Ja do zalewy dodaję jeszcze łyżkę cukru (mięso ma ładniejszy kolor) a oprócz tego jeszcze włoszczyznę (warzywa+sól), którą na zimę robię w słoiczkach. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńi faktycznie wystarczy w sumie 2x po 5 min gotowania? niesamowite
OdpowiedzUsuńTak ja mówi przepis :)
UsuńJustyś będę gotowała karkówkę z tego przepisu na imprezę i nie omieszkam się pochwalić jak wyszło . Czuję , że to będzie kolejny hit z Twojego bloga :)
OdpowiedzUsuńJola u mnie właśnie szynka się gotuje :)
UsuńI jak karkówka??
UsuńRobiłam w ten sposób szynkę na święta, 3 szt wyszły pyszne, mięciutkie jak masełko - dodawałam jeszcze odrobinę oleju do wody z majonezem,trochę musztardy i wędzoną paprykę
OdpowiedzUsuńDwa dni temu zrobiony i już nie ma śladu. NIewiele pracy a masa frajdy z jedzenia . Mąż i dzieciaczki zadowoleni :) Ślicznie Ci dziekuję za przepis.....
OdpowiedzUsuńA mi nie wyszło... Nie wiem, może ją mam inne pojęcie miękkości mięsa... Próbowałam na schabie i na szyjce, nawet na ładnym kawałku łopatki... Nic z tego, mięso twarde i zylaste. Nie dało się cienko ukroic. Co robię źle?
OdpowiedzUsuńmoze wyjełaś z wody przed ostygnieciem?
UsuńRewelacyjny :)
OdpowiedzUsuńPoprostu przepyszny, dziękuję
a tak przy okazji to prowadzisz SUPER blog Justynko. Pozdrawiam
Dziękuję za miłe słowa :)
UsuńRobiłam schabik wyszedł pyszny ale kilo to za mało jeśli chcę zrobić 2 kg. to podwoić składniki zalewy i czas gotowania ? Proszę o podpowiedz
OdpowiedzUsuńCzy te wodę po gotowaniu można do czegoś wykorzystać?
OdpowiedzUsuńNigdy nie próbowałam jej smaku i nic na niej nie robiłam, ale może zupę jak nie jest słone.
UsuńGotuję mięso w majonezie od lat, przepis mojej mamy. Zalewa woda z majonezem 1:1 bardzo mocno osolona, gotuję tylko 1 raz 5 min. i zostawiam do wystudzenia. Można dodać przyprawy według gustu w zależności czy ma być na kanapki czy do obiadu. Zawsze mi wychodzi pycha.
OdpowiedzUsuńNie mogę jeść majonezu czy mogę go ominąć ,czy też czym innym zastąpić
OdpowiedzUsuńPrzepis super znam nie od dziś Ale... 4 łyżki soli? Majonez jest słony. Na taką ilość dodaję łyżeczkę soli, ale generalnie mało solę. Można eksperymentowac z przyprawami, ale Twój przepis podstawowy jest bardzo ok
OdpowiedzUsuń