29 marca 2014

Bułki z przedziałkiem Asi

Mania wypiekania domowego pieczywa opętała mnie, w zasadzie ostatnio z wypieków to tylko chlebki i bułki robię. Już zapomnieliśmy jak smakuje kupne pieczywo. I powiem Wam, że jak już się kilka razy  upiecze własne bułeczki czy chleb to się człowiek uzależnia. Dzisiejsza propozycja to bułki wrocławskie z przepisu Margarytki, w moim regionie bardziej znane pod nazwą bułka z przedziałkiem. Pyszne są, mięciutkie, na drugi dzień równie świeże. Piekłam już je kilkanaście razy, a żeby zrobić zdjęcie musiałam metodą prób i błędów znaleźć swój sposób, aby przedziałek wyszedł ładny jak ze sklepu. I udało wreszcie mi się go zrobić w bułeczkach, które nacięłam przed wyrastaniem i później jeszcze poprawiłam nacięcie przed pieczeniem. Jeśli chcemy większe bułki proponuję ich zrobić 8 albo 10, podzielone na 12 wychodzą nie za wielkie.


SKŁADNIKI :
  • 550 g mąki pszennej typ 650
  • 20 g świeżych drożdży
  • 150 ml letniego mleka
  • 100 ml letniej wody
  • 1 jajko
  • 30 g miękkiego masła
  • 1 czubata łyżeczka cukru
  • 2 płaski łyżeczki soli
Do dużej miski lub na stolnicę przesiać mąkę. Do mniejszej miseczki wlać 2 łyżki mleka, dodać cukier i drożdże. Wymieszać za pomocą łyżki do rozpuszczenia się wszystkich składników, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na około 15 minut, a dokładniej do momentu, aż drożdże zaczną pracować.
Do miski z przesianą mąką dodajemy sól, roztrzepane jajko, masło, resztę mleka, wodę i rozczyn. Ciasto dokładnie wyrobić, aż będzie mięciutkie i bardzo delikatne, mi wyrabianie zajmuje około 10 minut. Wyrobione ciasto wkładamy do miski wysmarowanej oliwą, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe, bez przeciągów miejsce do wyrośnięcia na około 60 - 80  minut, ciasto ma podwoić swoją objętość.


Wyrośnięte ciasto podzielić na 12 w miarę równych części,

 (pierwszy sposób zrobić rulonik i pokroić na części )


(drugi sposób zważyć całe ciasto, podzielić wagę na 12 i później ważyć kawałki ciasta mniej wiecej o tej samej wadze)


 z każdej części uformować kule, układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub matą silikonową obsypaną mąką i lekko spłaszczać. Wykałaczką zrobić przedziałek, uważając aby nie przeciąć bułki. Blaszkę przykryć czystą ściereczką i postawić w ciepłym, bez przeciągu miejscu na około 30 - 40 minut do wyrośnięcia. Na 10 minut przed końcem wyrastania piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni. 
Kiedy bułki wyrosną ponownie wykałaczką w tym samym miejscu poprawiamy przedziałek.
 



Piekarnik spryskujemy zimną wodą i wkładamy do niego blaszkę z bułkami. Pieczemy przez około 15 - 20 minut na złoty kolor, na 5 minut przed końcem pieczenia piekarnik ponownie spryskać zimną wodą. Upieczone bułeczki wykładamy na kratkę i zostawiamy do całkowitego wystudzenia.
 

1 komentarz:

  1. Cudowne przedziałki! Muszę wypróbować tego przepisu na bułeczki.Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za odwiedziny. Miło mi będzie jak podzielisz się ze mną swoją opinią lub wątpliwościami.