Mania wypiekania domowego pieczywa opętała mnie, w zasadzie ostatnio z wypieków to tylko chlebki i bułki robię. Już zapomnieliśmy jak smakuje kupne pieczywo. I powiem Wam, że jak już się kilka razy upiecze własne bułeczki czy chleb to się człowiek uzależnia. Dzisiejsza propozycja to bułki wrocławskie z przepisu Margarytki, w moim regionie bardziej znane pod nazwą bułka z przedziałkiem. Pyszne są, mięciutkie, na drugi dzień równie świeże. Piekłam już je kilkanaście razy, a żeby zrobić zdjęcie musiałam metodą prób i błędów znaleźć swój sposób, aby przedziałek wyszedł ładny jak ze sklepu. I udało wreszcie mi się go zrobić w bułeczkach, które nacięłam przed wyrastaniem i później jeszcze poprawiłam nacięcie przed pieczeniem. Jeśli chcemy większe bułki proponuję ich zrobić 8 albo 10, podzielone na 12 wychodzą nie za wielkie.
SKŁADNIKI :
- 550 g mąki pszennej typ 650
- 20 g świeżych drożdży
- 150 ml letniego mleka
- 100 ml letniej wody
- 1 jajko
- 30 g miękkiego masła
- 1 czubata łyżeczka cukru
- 2 płaski łyżeczki soli
Do miski z przesianą mąką dodajemy sól, roztrzepane jajko, masło, resztę mleka, wodę i rozczyn. Ciasto dokładnie wyrobić, aż będzie mięciutkie i bardzo delikatne, mi wyrabianie zajmuje około 10 minut. Wyrobione ciasto wkładamy do miski wysmarowanej oliwą, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe, bez przeciągów miejsce do wyrośnięcia na około 60 - 80 minut, ciasto ma podwoić swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto podzielić na 12 w miarę równych części,
(pierwszy sposób zrobić rulonik i pokroić na części )
(drugi sposób zważyć całe ciasto, podzielić wagę na 12 i później ważyć kawałki ciasta mniej wiecej o tej samej wadze)
z każdej części uformować kule, układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub matą silikonową obsypaną mąką i lekko spłaszczać. Wykałaczką zrobić przedziałek, uważając aby nie przeciąć bułki. Blaszkę przykryć czystą ściereczką i postawić w ciepłym, bez przeciągu miejscu na około 30 - 40 minut do wyrośnięcia. Na 10 minut przed końcem wyrastania piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni.
Kiedy bułki wyrosną ponownie wykałaczką w tym samym miejscu poprawiamy przedziałek.
Piekarnik spryskujemy zimną wodą i wkładamy do niego blaszkę z bułkami. Pieczemy przez około 15 - 20 minut na złoty kolor, na 5 minut przed końcem pieczenia piekarnik ponownie spryskać zimną wodą. Upieczone bułeczki wykładamy na kratkę i zostawiamy do całkowitego wystudzenia.
Cudowne przedziałki! Muszę wypróbować tego przepisu na bułeczki.Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń