24 marca 2014

Zimne nóżki drobiowe w skorupkach

Moje ubiegłoroczne nóżki drobiowe w skorupkach od jajek. Idealnie się prezentują na świątecznym Wielkanocnym stole. W wykonaniu bardzo proste, jedyna trudność w naszykowaniu skorupek, aby nie popękały, dlatego najlepsze będą jajka od wiejskich kur ze wsi lub od jajka kacze, gdyż są twarde. Patent na te jajeczkowe nóżki znalazłam u Broni.


SKŁADNIKI :
  • 1 ćwiartka z kurczaka
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka z natką
  • kawałek selera
  • kawałek pora
  • cebulka mała
  • 3 ziela angielskie
  • 2 liście laurowe
  • łyżeczka pieprzu ziarnistego
  • gałązka lubczyku świeżego lub suszonego
  • 1 litr wody
  • sól, pieprz
  • garść mrożonego groszku
  • natka pietruszki
  • 2 płaskie łyżeczki żelatyny
  • 2 łyżki zimnej wody
  • 300 ml rosołu 
  • 10 skorupek po jajkach
Musimy przygotować skorupki od jajek, najprostszym sposobem jest odcięcie kawałka z szerszej strony i wylanie na miseczkę jajka, tylko musimy to zrobić bardzo delikatnie, aby skorupki nie popękały. Jajka oczywiście używamy do ciasta, jajecznicy itp. Tak przygotowane skorupki wkładamy do wrzątku na chwilę, wyjmujemy i zostawiamy do wyschnięcia.
Do garnka wlewamy wodę, dodajemy liście laurowe, ziela angielskie, pieprz ziarnisty, lubczyk, obraną marchewkę, pietruszkę, seler i por, odrobinkę soli i gotujemy, aż woda zawrze. Gdy woda jest gorąca wrzucamy mięso, na ogniu przypalamy na czarno cebulkę i również dorzucamy do wywaru. Gotujemy na małym ogniu, aż kurczak będzie bardzo mięciutki. Na końcu doprawiamy rosół solą i pieprzem dość pikantnie.
Kiedy mięso przestygnie, obieramy je od kości i kroimy na małe kawałeczki. W rondelki zagotowujemy szklankę wody, lekko solimy i wrzucamy zamrożony groszek. Na małym ogniu gotujemy przez około 10 minut, aż będzie miękki, ale nie rozgotowany.
Skorupki od jajek stawiamy najlepiej na platonce lub foremce z lodówki na jajka. Do każdej skorupki na dno wkładamy po 2 cienkie plasterki marchewki,, następnie rozkładamy po równo mięso, na mięso groszek i na wierzch po listku natki pietruszki.
Z garnka przez gazę lub sitko przecedzamy 300 ml czystego rosołu i podgrzewamy, aż będzie gorący. Żelatynę wsypujemy do miseczki i zalewamy 2 łyżkami zimnej wody, odstawiamy na 5 minut do napęcznienia. Po tym czasie do tej żelatyny wlewamy odrobinę gorącego, przecedzonego rosołu i mieszamy, aż żelatyna się rozpuści. Wlewamy do reszty przecedzonego rosołu, dokładnie mieszamy i zostawiamy na około 15 minut do przestudzenia, po czym zalewamy każde jajko. 


Tak przygotowane zimne nóżki zostawiamy do momentu, aż sporo stężeją i następnie wkładamy je do lodówki na minimum 24 godziny. Przed podaniem skorupki obrać z galaretek, zimne nóżki podawać z pokrojoną na cząstki cytryną lub octem.

3 komentarze:

  1. Ciekawy pomysł, nie spotkałam się wcześniej. :) Sądzę, że goście mieli by fajną zabawę samemu obierając swoją przystawkę. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciekawy pomysł z tym obieraniem samemu przy stole :)

      Usuń
  2. Ja przyrządzam podobne nóżki z kurczaka w silikonowej formie na muffinki, ale ten sposób też jest ciekawy :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za odwiedziny. Miło mi będzie jak podzielisz się ze mną swoją opinią lub wątpliwościami.