21 września 2014

Kurki marynowane w occie z miodem

Przetworów ciąg dalszy czyli kurki marynowane. Zalewa do kurek ma troszeczkę inny aromat i jest słodsza. Grzybki smakują wybornie. Do marynowania najlepsze są duże kurki, ale jeśli nie mamy do takich dostępu możemy spokojnie marynować malutkie.


SKŁADNIKI :
  • kapelusze kurek z kawałkami ogonków
  • gorczyca
  • goździki
  • cebula
  • pieprz mielony
  • ziele angielskie
  • łyżka octu
  • łyżeczka soli
Kapelusze największych kurek z kawałkami ogonków opłukać. W garnku zagotować wodę z solą i octem. Do wrzącej wody wrzucić grzyby i na najmniejszym ogniu parzyć bez przykrycia przez 10 minut . Następnie odcedzić na druszlaku i wypłukać dokładnie pod zimną wodą. Zostawić na druszlaku do odcieknięcia wody.
Do każdego czystego, wyparzonego słoika wkładamy na dno po plastrze cebuli, jednym goździku, pół łyżeczki gorczycy, dwa ziarna ziela angielskiego i szczypcie pieprzu mielonego. Następnie wkładamy grzyby do 3/4 wysokości słoików.
Przygotowujemy zalewę.

ZALEWA :
  • 2 szklanki wody wody
  • 1 szklanka octu 10 %
  • 1/2 szklanki cukru
  • 4 łyżki stołowe miodu
  • 2 łyżeczki soli
Do garnka wlewamy wodę i ocet, dodajemy cukier, miód i sól, zagotowujemy. Gorącą zalewą zalewamy słoiczki z przygotowanymi grzybami do pełna, zakręcamy i odstawiamy do góry dnem czyli na dekielki.
Kiedy słoiki już ostygną, wkładamy do dużego garnka z wyłożonym dnem ściereczką i zalewamy wodą do 2/3 wysokości. Stawiamy na gazie i gotujemy do momentu zawrzenia wody. Następnie wyjmujemy i odstawiamy do wystudzenia. Zimne słoiki przenosimy w chłodne i ciemne miejsce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję, za odwiedziny. Miło mi będzie jak podzielisz się ze mną swoją opinią lub wątpliwościami.