Bardzo smaczne ciasto z dość nietypowym krem. Mianowicie w tym kremie znajdziemy bułki. Mimo, że to składnik dość dziwny to jednak nie jest wyczuwalny w czasie jedzenia, krem jest puszysty i delikatny. Przepis znaleziony na blogu Życie z apetytem.
BISZKOPT :
- 5 jajek
- szczypta soli
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżka wody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Z jajek oddzielamy żółtka od białek. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę, następnie wciąż ubijając dodajemy po troszku cukru i po jednym żółtku. Ubijamy do momentu, aż cały cukier się rozpuści. Po czym wsypujemy obie mąki i proszek do pieczenia i miksujemy na najmniejszych obrotach do połączenia się składników. Na koniec dodać wodę i delikatnie wymieszać.
Blaszkę ( u mnie 32x20) wyłożyć papierem do pieczenia, spód wysmarować margaryną i wysypać bułką tartą. Boki zostawić suche. Ciasto przełożyć do formy i piec do tzw. suchego patyczka (około 35 minut) w temperaturze 180 stopni. Z biszkoptu po ostudzeniu delikatnie zdjąć papier z boków i przekroić na 2 blaty.
MASA KOKOSOWO-BUŁKOWA :
- 2 bułki kajzerki (świeże lub czerstwe)
- 500 ml mleka
- 100 g wiórków kokosowych
- 250 g miękkiej margaryny
- 1 szklanka cukru pudru
Do rondla wlewamy pozostałe 250 ml mleka, dodajemy wiórki kokosowe i odciśnięte bułki. Na minimalnym ogniu podgrzewamy masę przez około 10 minut, wciąż mieszając, aby masa się nie przypaliła. Wyjdzie nam gęsta paka, zdejmujemy ją z ognia i odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
Kiedy masa kokosowo-bułkowa jest już zimna ucieramy masło z cukrem pudrem na puch i powoli dodajemy po łyżce zimnej masy. Ucieramy tak długo, aż połączą się wszystkie składniki.
PONCZ :
- 1/2 szklanki przegotowanej wody
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 2 łyżki soku z cytryny
DODATKOWO :
- 1 słoik dżemu z czarnej porzeczki
WIERZCH :
- 80 g margaryny
- 1 łyżka cukru
- 100 g wiórków kokosowych
Przestudzonymi wiórkami posypać wierzch ciasta.
Schłodzić przez minimum 3 godzinki, aby ciasto ładnie się połączyło.
Super wygląda to ciacho, i jeszcze tak pięknie podane. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuń