18 października 2014

Rydze w śmietanie

Uwielbiamy grzyby, a jedne ze smaczniejszych wg nas to oczywiście rydze. 
Rydze w śmietanie to taka prosta i szybka wersja, bez dodatków.


SKŁADNIKI :
  • 1 duża cebula
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżeczka cukru
  • 500 grzybów rydzów
  • sól, pieprz
  • 400 g śmietany 30 %
Cebulę kroimy na paseczki. Grzyby oczyszczamy, kroimy na 4 części. Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy cebulkę i cukier. Karmelizujemy na złoty kolor, następnie dorzucamy grzyby, posypujemy solą i pieprzem. Dusimy grzybki z cebulką przez 10 minut na wolnym ogniu, po czym zalewamy śmietanką i dusimy na średnim ogniu, aż śmietana zrobi się gęsta. Na koniec doprawiamy jeszcze solą i pieprzem.

Podajemy z ziemniaczkami lub pieczywem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję, za odwiedziny. Miło mi będzie jak podzielisz się ze mną swoją opinią lub wątpliwościami.