22 stycznia 2015

Por smażony w panierce

Na pewno każdy z nas pamięta z dzieciństwa coś co robiły nasze mamy i lubiliśmy się tym zajadać. U mnie takim smakołykiem były smażone pory. W smaku są one słodkie i bardzo łagodne, trudno się oprzeć, żeby nie zjeść kolejnego kawałka. Pory te zarówno możemy podać do obiadu, jak i jako przekąskę na imprezie.


SKŁADNIKI :
  • 4 długie pory
  • około 1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego
  • łyżka jarzynki
  • 2 jajka
  • 1 łyżka mleka
  • mąka pszenna do panierowania
  • bułka tarta do panierowania
  • olej do smażenia
Z porów odcinamy ciemnozielone twarde części i odkładamy (można je wykorzystać do zup lub ususzyć). Białe części dzielimy na kawałki około 7 cm. W garnku zagotowujemy bulion z dodatkiem jarzynki i wrzucamy pokrojone pory. Na średnim ogniu gotujemy bez przykrycia, aż będą miękkie. Następnie wyjmujemy na ręcznik papierowy, aby odciekł nadmiar bulionu.


W jedną miseczkę wbijamy jajka, dodajemy mleko i mieszamy widelcem. Do drugiej miseczki wsypujemy bułkę i mąkę w proporcjach pół na pół czyli np na początek 5 łyżek mąki i 5 łyżek bułki tartej, jak braknie to dosypujemy więcej. Mąkę z bułką należy wymieszać ze sobą.
Na patelni rozgrzewamy olej, mniej więcej tyle co do smażenia kotletów.
Każdą część pora maczamy w jajku z mlekiem i następnie obtaczamy w bułce z mąką. Smażymy jak schabowe z każdej strony na złoty kolor, następnie wyjmujemy na ręcznik papierowy, aby pozbyć się zbędnego tłuszczu.


Idealnie smakują gorące jak i przestudzone.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję, za odwiedziny. Miło mi będzie jak podzielisz się ze mną swoją opinią lub wątpliwościami.