Na blogu znajdują się kotleciki sojowe po grecku i nie mogłoby zabraknąć równie smacznej ryby po grecku. Smak zależny od przyprawienia, albo łagodny, albo bardziej pikantny. Ryba po grecku to mój smak z dzieciństwa, uwielbiamy ją jeść.
SKŁADNIKI :
- 1 kg filetów rybnych np mintaj
- sól, pieprz, papryka ostra
- 2 jajka
- 2 łyżki mleka
- mąka pszenna
- bułka tarta
- olej do smażenia
- 4 duże marchewki
- 1 duża pietruszka
- 1/2 dużego selera
- 1 por
- 2 cebule
- 2 liście laurowe
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 3 łyżki oleju
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
Kiedy warzywa są już prawie miękkie dodajemy koncentrat pomidorowy. Wszystko razem mieszamy i dusimy około 3 minut. Na koniec doprawiamy solą, pieprzem i papryką ostrą.
W jednej miseczce roztrzepujemy jajka z mlekiem, do drugiej wsypujemy bułkę tartą i mąkę w proporcji 1:1. Rybę (rozmrożoną) kroimy na mniejsze kawałki, każdy moczymy w jajku z mlekiem, następnie obtaczamy w bułce tartej z mąką i smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor (można też usmażyć we frytkownicy). Usmażone rybki wyjmujemy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby odsączyły się z nadmiaru tłuszczu.
Do naczynia żaroodpornego wykładamy 1/3 warzyw, układamy na nie połowę rybek, następnie zakrywamy je drugą 1/3 warzyw i układamy resztę rybek, wykładamy pozostałe warzywa.
Naczynie żaroodporne zakrywamy i wstawiamy na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Danie możemy podawać i na ciepło i na zimno.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję, za odwiedziny. Miło mi będzie jak podzielisz się ze mną swoją opinią lub wątpliwościami.