12 września 2015

Cukinia faszerowana kaszą kuskus, pomidorami i mięsem mielonym

Cukinie pod każdą postacią mogłabym jeść non stop, a zwłaszcza tą faszerowaną. Na blogu jedna już jest cukinka z farszem, dziś wersja troszkę inna z delikatną kaszą. Pychotka, po prostu niebo w gębie.


SKŁADNIKI :
  • 4 młode cukinie
  • 3 ząbki czosnku
  • 500 g mięsa mielonego wieprzowego
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki masła
  • 3 małe świeże pomidory
  • 50 g sera żółtego np. Gouda
  • 1/4 szklanki kaszy kuskus
  • jarzynka, sól, pieprz
Cukinie dokładnie myjemy i przekrawamy na pół po długości, z każdej połówki wydrążamy środek, uważając aby nie przeciąć skórki. Cukinie układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i delikatnie posypujemy jarzynką.
Wycięty środek z cukinii kroimy na drobniutką kostkę. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę .
Pomidory myjemy i wykrawamy gniazda nasienne, będzie nam potrzebny sam twardy miąższ. Miąższ ten kroimy w kostkę.
Kaszę kuskus zalewamy wrzącą wodą, wody ma być mniej więcej tyle co kaszy czyli 1/4 szklanki. Odstawiamy na bok do napęcznienia. 
Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni.
Na patelni rozgrzewamy oliwę z masłem, dodajemy miąższ cukinii. Często mieszając smażymy przez około 5 minut, po czym dodajemy mięso mielone i czosnek, mieszamy i dusimy kolejne 5 minut. Na koniec do duszącego się farszu dodajemy kaszę kuskus i pomidory, posypujemy pieprzem i jarzynką do smaku. Wszystko podsmażamy 5 minut.
Z połówek cukinii wylewamy powstałą wodę, delikatnie osuszamy ręcznikiem papierowym i do każdej połówki nakładamy farsz. Wierzch posypujemy startym żółtym serem.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez około 20-30 minut.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję, za odwiedziny. Miło mi będzie jak podzielisz się ze mną swoją opinią lub wątpliwościami.