Zaległych przepisów część dalsza, a jest ich mnóstwo z ponad roku :) . To, że domowe wędliny lubimy to nie tajemnica, więc przy różnych uroczystościach czy świętach nie może jej zabraknąć. I tak w Wielkanoc jedną z takich wędlinek była rolada z boczku nadziana białą kiełbasą. Z początków blogowych na blogu jest już zwykła rolada boczkowa, którą równie mocno polecam.
SKŁADNIKI :
- 1 i 1/2 kg brzucha cienkiego bez skóry
- 4 ząbki czosnku
- 3 łyżeczki majeranku
- 4 łyżeczek słodkiej papryki
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka grubo mielonego pieprzu
- 4 łyżki oleju
- 4 kiełbaski białe
Na deseczce kładziemy brzuszek stroną na której była skóra do góry i smarujemy tę stronę przygotowaną marynatą. Następnie odwracamy na drugą stronę. Czosnek przeciskamy przez praskę, mieszamy z pozostałą łyżeczką soli i rozprowadzamy na mięsie, na koniec posypujemy majerankiem. Tak przygotowane mięso składamy na pół i szczelnie owijamy w folię spożywczą. Wkładamy do lodówki na 48 godzin.
Po upływie czasu marynowania brzuszek wyjmujemy z lodówki, zdejmujemy folię i rozkładamy stroną paprykową do dołu. Kiełbaski wyjmujemy z flaka i z mięsa robimy rulonik, który układamy na brzuszku zostawiając z brzegu margines około 3 cm (jak na zdjęciu poniżej). Na koniec ściśle zwijamy roladę i wkładamy ją do rękawa do pieczenia. Za pomocą sznurka związujemy jak najściślej i wkładamy do blaszki keksowej.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni, wkładamy blaszkę z roladą i pieczemy przez 2 godziny. Następnie wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy do wystudzenia. Przed krojeniem najlepiej jeszcze schłodzić przez noc w lodówce, aby rolada odpowiednio się związała.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję, za odwiedziny. Miło mi będzie jak podzielisz się ze mną swoją opinią lub wątpliwościami.