W tym roku dobra znajoma namówiła mnie na ketchup wielowarzywny. Konsystencją wiele nie odbiega od sklepowego, smak za to zupełnie inny, ale pyszny. Dziś już żałuje, że zrobiłam go tylko z jednej porcji, bo prawie go nie ma. Idealnie smakuje z kiełbaską i na kanapki. Przepis na niego pochodzi stąd, ja nie dodałam goździków, bo nie przepadam za nimi i bałam się, że będą za bardzo wyczuwalne, za to dałam czosnek i paprykę mieloną. W przyszłym sezonie, na pewno zrobię więcej jego zapasów.
SKŁADNIKI (waga warzyw po obraniu) :
- 2 kg mięsistych, podłużnych pomidorów
- 1/2 kg jabłek
- 50 g selera
- 50 g korzenia pietruszki
- 25 g białej części pora
- 250 g cebuli
- 3 duże ząbki czosnku
- 350 g marchwi
- 250 g papryki czerwonej
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- 1 łyżka słodkiej papryki
- 3 łyżki musztardy sarepskiej
- 250 g cukru
- 1/2 szklanki octu 10%
- 2 liście laurowe
- 2 łyżki soli
- 1/2 łyżki pieprzu czarnego
Zmiksowany ketchup stawiamy ponownie na gazie i gotujemy bez przykrycia, do momentu, aż uzyskamy odpowiednią gęstość, może to zająć nawet do 3 godzin. Pamiętajmy, żeby co chwilkę ketchup mieszać, aby nam się nie przypalił. Liście laurowe wyrzucamy, gorący ketchup przelewamy do czystych, wyparzonych słoiczków, od razu zakręcamy i stawiamy do góry dnem czyli na dekielkach do wystudzenia. Następnie słoiki włożyć do dużego garnka, wlać wodę do połowy wysokości słoików i pasteryzować przez 15 minut od zagotowania się wody. Gorące słoiki odstawiamy do wystudzenia. Kiedy ostygną wynosimy w chłodne i ciemne miejsce.
UWAGA : Ketchup wychodzi delikatny i słodki, jeśli chcemy pikantny i mniej słodki, należy zmniejszyć ilość cukru, a dodać więcej ostrej papryki lub chilli.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję, za odwiedziny. Miło mi będzie jak podzielisz się ze mną swoją opinią lub wątpliwościami.