Szparagi kochamy pod każdą postacią. W sezonie nie może zabraknąć ich u nas w domu. Dziś wersja idealna jako dodatek do ziemniaczków, ale również możemy ją podać jako przystawkę.
SKŁADNIKI :
- pęczek zielonych szparagów (500 g)
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka oliwy
- sól, pieprz
- 4 plastry szynki
- 4 jajka
- kilka łyżek wody
Na suchej patelni układamy szynkę i smażymy z obu stron na złoty kolor.
Szparagi dzielimy na cztery części, każdą część owijamy szynką i układamy na talerzu.
Na patelnię po smażeniu szynki wbijamy jajko i podlewamy kilkoma łyżkami wody. Jajko solimy po wierzchu i za pomocą łyżki polewamy gorącą wodą z patelni, aż białko i żółtko będą ścięte (żółtko w środku ma być płynne). Tak przygotowane jajko układamy na jednej porcji szparagów z szynką i smażymy pozostałe jajka. Gotowe danie po wierzchu delikatnie posypujemy świeżo mielonym pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję, za odwiedziny. Miło mi będzie jak podzielisz się ze mną swoją opinią lub wątpliwościami.