25 listopada 2015

Szparagi zielone otulone szynką z jajkiem sadzonym

Szparagi kochamy pod każdą postacią. W sezonie nie może zabraknąć ich u nas w domu. Dziś wersja idealna jako dodatek do ziemniaczków, ale również możemy ją podać jako przystawkę.


SKŁADNIKI : 
  • pęczek zielonych szparagów (500 g)
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka oliwy
  • sól, pieprz
  • 4 plastry szynki
  • 4 jajka
  • kilka łyżek wody
 Szparagi dokładnie obieramy odkrawając twarde końce (około 1/4 szparaga), następnie zdejmujemy zieloną skórkę (nie jest to konieczne). Na patelni roztapiamy masło z dodatkiem oliwy. Wrzucamy przygotowane szparagi i czosnek pokrojony w plasterki. Delikatnie solimy i pieprzymy. Co jakiś czas przewracając je smażymy przez 10 minut, po czym odsączamy na ręczniku papierowym. 
Na suchej patelni układamy szynkę i smażymy z obu stron na złoty kolor.
Szparagi dzielimy na cztery części, każdą część owijamy szynką i układamy na talerzu.
Na patelnię po smażeniu szynki wbijamy jajko i podlewamy kilkoma łyżkami wody. Jajko solimy po wierzchu i za pomocą łyżki polewamy gorącą wodą z patelni, aż białko i żółtko będą ścięte (żółtko w środku ma być płynne). Tak przygotowane jajko układamy na jednej porcji szparagów z szynką i smażymy pozostałe jajka. Gotowe danie po wierzchu delikatnie posypujemy świeżo mielonym pieprzem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję, za odwiedziny. Miło mi będzie jak podzielisz się ze mną swoją opinią lub wątpliwościami.