1 marca 2016

Śledzie z cytryną i cebulką w oleju

Prawie typowe śledziki w oleju z cebulką, ale tylko prawie, gdyż za sprawą cytryny, mają ciekawy smak. Są lekko kwaskowe i pachnące skórką cytrynową. Sprawdzają się doskonale jako przekąska. 


SKŁADNIKI :
  • 400 g śledzi matjasów 
  • mleko do wymoczenia 
  • 1 cebula
  • 1/2 szklanki wrzącej wody
  • 1 łyżeczka octu
  • 1 łyżeczka cukru 
  • 1 cytryna
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe 
  • pieprz mielony
  • olej
Śledzie opłukać i włożyć do miski, zalać zimnym mlekiem tak by były całe zakryte. Moczyć, aż staną się mniej słone, ale twarde (czasu nie podam, gdyż wszystko zależy od śledzia, jednym wystarczy pół godziny, a drugim potrzeba nawet i 4 godziny, najlepiej ukroić kawałeczek i spróbować czy smak nam odpowiada, oczywiście czas zależy od tego też jak śledzie są miękkie, gdyż nie można ich wymoczyć tak by się rozlatywały).

Cebule obrać i pokroić w kostkę. Zalać wrzącą wodą, dodać ocet i cukier. Wymieszać i odstawić na 10 minut. Po tym czasie odcedzić cebulkę i zostawić chwilkę, aby woda odciekła.

Cytrynę dokładnie myjemy, parzymy gorącą wodą skórkę, i następnie kroimy ją na plastry.

Śledzie pokroić na mniejsze kawałki i obsypać pieprzem. W słoiku na dnie układamy dwa plastry cytryny, na nie wykładamy 1/3 część śledzi, wrzucamy listek laurowy i 2 ziarnka ziela angielskiego, przykrywamy połową cebulki i dwoma plastrami cytrynki . Następnie wykładamy drugą część śledzi, liść laurowy, pozostałe ziela angielskie, posypujemy resztą cebulki i przykrywamy dwoma plasterkami cytryny. I znów wykładamy pozostałe śledzie i przykrywamy pozostałą cytryną. Zalewamy wszystko olejem, tak by było dokładnie zakryte. Słoik ze śledziami szczelnie zamknąć i odstawić w chłodne miejsce na minimum 24 godziny, aby wszystkie smaki się przegryzły.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję, za odwiedziny. Miło mi będzie jak podzielisz się ze mną swoją opinią lub wątpliwościami.