Prawie typowe śledziki w oleju z cebulką, ale tylko prawie, gdyż za sprawą cytryny, mają ciekawy smak. Są lekko kwaskowe i pachnące skórką cytrynową. Sprawdzają się doskonale jako przekąska.
SKŁADNIKI :
- 400 g śledzi matjasów
- mleko do wymoczenia
- 1 cebula
- 1/2 szklanki wrzącej wody
- 1 łyżeczka octu
- 1 łyżeczka cukru
- 1 cytryna
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- pieprz mielony
- olej
Cebule obrać i pokroić w kostkę. Zalać wrzącą wodą, dodać ocet i cukier. Wymieszać i odstawić na 10 minut. Po tym czasie odcedzić cebulkę i zostawić chwilkę, aby woda odciekła.
Cytrynę dokładnie myjemy, parzymy gorącą wodą skórkę, i następnie kroimy ją na plastry.
Śledzie pokroić na mniejsze kawałki i obsypać pieprzem. W słoiku na dnie układamy dwa plastry cytryny, na nie wykładamy 1/3 część śledzi, wrzucamy listek laurowy i 2 ziarnka ziela angielskiego, przykrywamy połową cebulki i dwoma plastrami cytrynki . Następnie wykładamy drugą część śledzi, liść laurowy, pozostałe ziela angielskie, posypujemy resztą cebulki i przykrywamy dwoma plasterkami cytryny. I znów wykładamy pozostałe śledzie i przykrywamy pozostałą cytryną. Zalewamy wszystko olejem, tak by było dokładnie zakryte. Słoik ze śledziami szczelnie zamknąć i odstawić w chłodne miejsce na minimum 24 godziny, aby wszystkie smaki się przegryzły.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję, za odwiedziny. Miło mi będzie jak podzielisz się ze mną swoją opinią lub wątpliwościami.