20 maja 2016

Delicja jabłkowa

Słodkie, delikatne ciasto, o smaku sklepowych delicji, przynajmniej mi się tak kojarzyło. Schłodzone idealnie pasuje na ciepłe dni. Ciasto dodatkowo ma zaletę, że robi się je bardzo szybko i łatwo.


BISZKOPT  :
  • 6 jajek
  • 12 płaskich łyżek cukru 
  • 6 łyżki mąki pszennej typ 650
  • 6 płaskich łyżek mąki ziemniaczanej
Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
Z jajek oddzielić żółtka od białek. Białka z dodatkiem szczypty soli ubić na sztywną pianę, następnie dodawać po łyżce cukru i po jednym żółtku dalej ubijając, do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Mąkę pszenną wymieszać z mąką ziemniaczaną, przesiać do masy jajecznej i delikatnie, ale dokładnie wymieszać, robiłam to na najniższych obrotach miksera. Spód blaszki ( u mnie 32x20) wyłożyć papierem do pieczenia, wysmarować margaryną i wysypać mąką. Boki zostawić suche. Ciasto przełożyć do formy i piec w nagrzanym piekarniku do tzw. suchego patyczka (około 30 minut). Po ostudzeniu przekroić biszkopt na 2 blaty.
 
MASA JABŁKOWA :
  • 2 kg jabłek
  • 2 opakowania galaretki pomarańczowej
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 3 łyżki zimnej wody
  • 1/4 szklanki gorącej wody
Jabłka obieramy i ścieramy na tartce o drobniutkich oczkach. Przekładamy na dużą patelnię z grubym dnem i prażymy na minimalnym ogniu około 10 minut, pamiętając o częstym mieszaniu. Następnie odstawiamy do wystudzenia. Żelatynę zalewamy zimną wodą i odstawiamy na bok. Galaretki zalewamy wrzątkiem i mieszamy energicznie, aż cały proszek się rozpuści, dodajemy napęczniałą żelatynę i ponownie mieszamy do jej rozpuszczenia. Do zimnych jabłek wlewamy galaretki z żelatyną i wszystko razem szybko łączymy.

W blaszce, której piekliśmy ciasto zostawiamy jeden blat, wylewamy tężejącą masę jabłkową i przykrywamy drugim blatem biszkoptowym.

POLEWA :
  • 125 g masła lub margaryny
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 4 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 2–3 łyżki gorącej wody
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Do rondelka wkładamy masło lub margarynę i wsypujemy cukier puder, podgrzewamy na malutkim ogniu do rozpuszczeni. Następnie zestawiamy z ognia i dodajemy kakao i żelatynę , szybko mieszając dokładnie łączymy składniki.

Powstałą polewą dekorujemy ciasto, ja dodatkowo po wierzchu oprószyłam jeszcze delikatnie różowymi wiórkami kokosowymi. 

Ciasto najlepiej schłodzić około 4 godziny, aby ładnie stężało.
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję, za odwiedziny. Miło mi będzie jak podzielisz się ze mną swoją opinią lub wątpliwościami.