Roladę tą pierwszy raz jadłam w marcu u pani, która gotowała na chrzcinach moich dzieci. Pojechaliśmy z mężem, by dogadać co i jak i dała nam spróbować tą przystawkę. Zasmakowało nam i na Wielkanoc postanowiłam zrobić ją w domu, niestety znalazłam w internecie przepis w którym do ciasta dodawało się mąkę i efektem tego było gumowate ciasto. Wzięłam więc przepis sprawdzony od znajomej i tak już na każdej imprezie ta rolada jest stałym gościem na stole. Ma swoich zwolenników jak i przeciwników, bo jak wiadomo nie każdy lubi szpinak.
CIASTO SZPINAKOWE:
- 1 opakowanie mrożonego szpinaku
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 4 jajka
- szczypta gałki muszkatłowej
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
Na rozgrzanej patelni rozpuścić masło i oliwę, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i odsączony szpinak. Posolić i popieprzyć według uznania, wsypać gałkę. Smażyć, do całkowitego odparowania, uważając by szpinak nie przypalił się. Odstawić do wystygnięcia.
Z jajek oddzielić żółtka od białek. Do zimnego szpinaku dodać żółtka i dokładnie wymieszać. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę i dodać do masy szpinakowej. Delikatnie wymieszać, tak by struktura białek za bardzo się nie popsuła.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 220 stopni.
Blachę piekarnikową wyłożyć papierem do pieczenia i delikatnie posmarować olejem.
Ciasto szpinakowe rozprowadzić na blaszce mniej więcej na wielkość 25x30 cm, można też użyć blaszki do ciasta o podobnych wymiarach.
Piec około 8-10 minut, aby ciasto się nie przypaliło. Wyjąć gorące z piecyka, położyć na górnej stronie nowy papier do pieczenia i odwrócić na drugą stronę. Papier na którym ciasto się piekło również zostawić. Zwinąć delikatnie w roladę i zostawić do całkowitego ostygnięcia.
FARSZ:
- 1 serek Almette z chrzanem
- 1 serek Almette śmietankowy
- 1 łyżeczka chrzanu
- 2 ząbki czosnku
- 250 g łososia wędzonego w kawałku lub w plastrach
Rozwijamy ostygnięte ciasto na roladę, zdejmujemy papier do pieczenia na którym ciasto się piekło. Rozsamrowywujemy na tej stronie co się piekło przygotowaną masę serową.
Łososia jeśli mamy w kawałku kroimy na cienkie plastry około 2-3 mm i rozkładamy go na kremie z serków.
Zwijamy delikatnie roladę, pozbywając się pozostałego papieru do pieczenia.
Zawijamy ściśle w folię spożywczą. Wkładamy na kilka godzin do lodówki.
Witam będę robić tą roladke myśle ,że mi się uda ,po wykonaniu ją podzielę się uwagami.
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że się uda i będzie smakowała.
Usuńmożna dodać do ciasta 2 łyżki mąki pełnoziarnistej i rewelka - i nie jest gumiaste
OdpowiedzUsuńta rolada nie jest "gumiasta" i ja akurat nie widzę sensu dodawania mąki do niej.
UsuńRoladkę robię już od 2 lat, wyśmienita na wszelkie imprezy, bardzo dekoracyjna. POLECAM!!! Bardzo łatwa w przygotowania, a efekt murowany :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za komentarz. My też ją bardzo lubimy.
Usuńpychota
OdpowiedzUsuńszpinak ma byc liscie czy szatkowany?
OdpowiedzUsuń